Przejdź do głównej zawartości

Ciasto ucierane espresso

Proste i smaczne ciasto ucierane espresso polane lekko kawowym lukrem i udekorowane ziarnami kawy w czekoladzie. Jest jak typowa babka,  intensywnie maślana i pozostająca długo wilgotna. Miłośnikom kawowych słodyczy będzie na pewno smakowała. Najlepsza z filiżanką kawy espresso :)

Ciasto kawowe



Ciasto ucierane espresso


  • 175 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do nasmarowania
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 175 g mąki samorosnącej, przesianej (lub zwykła z 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 1 łyżka bardzo mocnej espresso (lub 3 łyżki kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody)


lukier:

  • 175 g cukru pudru, przesianego
  • 2 łyżki espresso lub (2 łyżeczki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżkach wody)
  • ok 20 ziaren kawy w czekoladzie, posiekanych, do ozdoby



Piekarnik nagrzewamy do 190 st C, natłuszczamy średniej wielkości keksówkę i wykładamy papierem do pieczenia
Przygotowujemy ciasto. Masło z cukrem ucieramy do białości. Dodajemy po jednym jajku, cały czas dokładnie ucierając.
Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz likier kawowy i mieszamy. Połowę ciasta przekładamy do drugiej miski i dodajemy kawę. Mieszamy.
Przekładamy łyżką na przemian jasną i ciemniejszą masę. Patyczkiem do szaszłyków delikatnie mieszamy, by się lekko połączyły. Pieczemy ok 45-50 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy z blaszki na kratkę i studzimy.
Przygotowujemy lukier. Cukier puder umieszczamy w naczyniu dodajemy kawę i mieszamy. Wylewamy na ciasto i dekorujemy pokruszonymi ziarnami kawy w czekoladzie.
Przepis z książki "Great Cakes" wydawnictwa Good Housekeeping

Ciasto kawowe

Komentarze

  1. Swietne ciacho! Mnie na pewno by posmakowalo :)

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  2. od dawna szukam idealnego kawowego ciasta i właśnie je znalazłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie, bo smak kawy w ciastach po prostu uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować je zrobić, bo wydaje się być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Boskie! I ten kawowy lukier jest świetny .
    Robiłam kiedyś podobne, niesamowicie pysznie smakowało.:)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co można dodać zamiast likieru kawowego? Karmię piersią, taka ilość kawy nie zaszkodzi, ale unikam wszelkiego alkoholu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć lub zastąpić jeszcze jedną łyżką kawy.

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …