Ciasto ucierane espresso

Proste i smaczne ciasto ucierane espresso polane lekko kawowym lukrem i udekorowane ziarnami kawy w czekoladzie. Jest jak typowa babka,  intensywnie maślana i pozostająca długo wilgotna. Miłośnikom kawowych słodyczy będzie na pewno smakowała. Najlepsza z filiżanką kawy espresso :)

Ciasto kawowe



Ciasto ucierane espresso


  • 175 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do nasmarowania
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 175 g mąki samorosnącej, przesianej (lub zwykła z 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 1 łyżka bardzo mocnej espresso (lub 3 łyżki kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody)


lukier:

  • 175 g cukru pudru, przesianego
  • 2 łyżki espresso lub (2 łyżeczki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżkach wody)
  • ok 20 ziaren kawy w czekoladzie, posiekanych, do ozdoby



Piekarnik nagrzewamy do 190 st C, natłuszczamy średniej wielkości keksówkę i wykładamy papierem do pieczenia
Przygotowujemy ciasto. Masło z cukrem ucieramy do białości. Dodajemy po jednym jajku, cały czas dokładnie ucierając.
Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz likier kawowy i mieszamy. Połowę ciasta przekładamy do drugiej miski i dodajemy kawę. Mieszamy.
Przekładamy łyżką na przemian jasną i ciemniejszą masę. Patyczkiem do szaszłyków delikatnie mieszamy, by się lekko połączyły. Pieczemy ok 45-50 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy z blaszki na kratkę i studzimy.
Przygotowujemy lukier. Cukier puder umieszczamy w naczyniu dodajemy kawę i mieszamy. Wylewamy na ciasto i dekorujemy pokruszonymi ziarnami kawy w czekoladzie.
Przepis z książki "Great Cakes" wydawnictwa Good Housekeeping

Ciasto kawowe

Komentarze

  1. Swietne ciacho! Mnie na pewno by posmakowalo :)

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  2. od dawna szukam idealnego kawowego ciasta i właśnie je znalazłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie, bo smak kawy w ciastach po prostu uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować je zrobić, bo wydaje się być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Boskie! I ten kawowy lukier jest świetny .
    Robiłam kiedyś podobne, niesamowicie pysznie smakowało.:)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co można dodać zamiast likieru kawowego? Karmię piersią, taka ilość kawy nie zaszkodzi, ale unikam wszelkiego alkoholu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć lub zastąpić jeszcze jedną łyżką kawy.

      Usuń

Publikowanie komentarza

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)