Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z ziarnami

Wytrawne muffiny z ziarnami to szybka do zrobienia przekąska nadająca się zarówno na śniadanie jak i lunch. Zdrowe, z ziarnami w środku i z dodatkiem kukurydzianej kaszki (można zastąpić kaszą manną) smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja osobiście wolę je lekko ciepłe, więc nawet dwudniowe podgrzewam przed zjedzeniem w mikrofalówce - są jak świeże.

Muffiny z ziarnami słonecznika, dyni i sezamu




Muffiny z ziarnami


  • 225 g maki samorosnacej (lub zwykła z 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczyptą soli
  • 40 g polenty lub mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki suszonych ziół
  • 60 g ziaren słonecznika lub dyni, lub mieszanka tych ziaren
  • 1 łyżka ziaren sezamowych, plus 2 łyżeczki
  • sól i świeżo zmielony pieprze do smaku
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 2 1/2 łyżki oleju z oliwek
  • 150 ml mleka


 Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Przygotowujemy foremkę na 12 muffin, wykładamy ją papilotkami lub natłuszczamy.
Mąkę, polentę, proszek do pieczenia, suszone ziła, ziarna słonecznika i dyni oraz 1 łyżkę ziaren sezamowych umieszczamy w dużej misce i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. W oddzielnej misce lub w dzbanku, mieszamy jajo, olej z oliwek i mleko. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy krótko, do połączenia składników.
Przekładamy łyżką masę do foremek i posypujemy 2 łyżeczkami ziaren sezamowych. Pieczemy ok 20 minut. Studzimy w foremkach przez 5 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i podajemy.
Inspiracja z książki "Muffins Galore" C. Atkinson

Komentarze

  1. Witam:) bardzo spodobał mi się Pani przepis na te muffinki ale mam pytanie: czy do ciasta mogę dla urozmaicenia dodać np. ser żółty i czy jeśli używam mąki zwykłej to łącznie proszku do pieczenia będzie 1,5 łyżeczki? Pozdrawiam :* Świetny blog:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz:) Tak, oczywiście ser żółty można dodać, będą jeszcze lepsze - choć bardziej kaloryczne, niestety ;) W przypadku użycia mąki zwykłej, dodajemy to co w przepisie i dodatkową łyżeczkę czyli razem 1,5 łyżeczki. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

      Usuń
  2. świetny przepis, wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …