Przejdź do głównej zawartości

Ciasto bananowe z lukrem z owoców marakui

Ciasto bananowe urozmaicone lukrem z owoców marakui. Owoce marakui inaczej zwane owocami pasji, są niezbyt ładne z zewnątrz. Brązowa, często pomarszczona skorupa (wtedy są najsmaczniejsze) kryje w swoim wnętrzu, bardzo ciekawą i smaczną pulpę z drobnymi pesteczkami. Bananowe ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie, lukier więc nie tylko ozdabia, ale również dosładza i nadaje ciastu bardzo egzotyczny smak.





Ciasto bananowe z lukrem z owoców marakui


  • 125 g masła
  • 150 g (3/4 szklanki) brązowego, miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników (mixed spice)
  • 2 jajka
  • 225 g (1 1/2 szklanki) mąki samorosnącej (lub zwykłej z w łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 przejrzałe banany, rozgniecione 
  • 120 g (1/2 szklanki) kwaśnej śmietany
  • 60 ml (1/4 szklanki) mleka

lukier z owoców marakui:

  • 240 g (1 1/2 szklanki) cukru pudru
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 2 łyżki pulpy z owoców marakui (z ok 3 owoców)


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy keksówkę o długości 25 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło, cukier i przyprawę do pierników ucieramy do białości
Dodajemy po jednym jajku, mieszamy z przesiana mąką i sodą, dodajemy banany, śmietanę i mleko. Masę przekładamy do foremki i pieczemy około 50 minut. Pozostawiamy w foremce przez 5 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.

Przygotowujemy lukier: cukier puder ucieramy z masłem i taką ilością pulpy, by powstała pasta, dodajemy odrobinę gorącej wody, tak by pasta była łatwa do rozsmarowania. Lukrem smarujemy wierzch wystudzonego ciasta.


Przepis z książeczki wydawnictwa "The Australian Women's Weekly"

Komentarze

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…