wtorek, 30 września 2014

Tarta czekoladowa z gruszkami

Wszystko w tej czekoladowej tarcie jest pyszne! Kruchy, bardzo maślany spód, czekoladowo - migdałowe wypełnienie no i same gruszki, które uważam, że są jednymi z najsmakowitszych owoców do ciast. Bardzo podobne ciasto, tyle że w jasnej wersji zamieściłam ostatnio - to migdałowy flan z gruszkami. Oba ciasta są niesamowicie pyszne i na jednym kawałku trudno jest poprzestać. Polecam.






Tarta czekoladowa z gruszkami



  • 180 g mąki
  • 110 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 35 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • około 1 łyżki lodowatej wody



czekoladowe wypełnienie:



  • 125 g ciemnej czekolady, posiekanej
  • 125 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 90 g drobnego cukru
  • 4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • 125 g mielonych migdałów
  • 2-3 krople prawdziwej esencji z wanilii
  • szczypta soli
  • 2 dojrzałe, średnie gruszki



Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło i za pomocą palców łączymy oba składniki, aż powstanie drobna kruszonka.
Mieszamy z cukrem, dodajemy żółtko i wodę i w blenderze lub za pomocą noża łączymy wszystkie składniki. Zlepiamy całość w kulkę. Zawijamy w folię i wkładamy an 20 minut do lodówki. Rozwałkowujemy na blacie lekko posypanym mąką na koło o średnicy ok 29 cm. Wylepiamy ciastem foremkę do tarty o średnicy 23 cm. Wkładamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Przygotowujemy wypełnienie. Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą, mieszamy, aż masa będzie gładka, po czym odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie, za pomocą miksera ucieramy masło, aż będzie gładkie, dodajemy cukier i dalej ucieramy do białości, dodajemy po 1 jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Masę mieszamy z wystudzoną czekoladą, migdałami i esencją.
W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z czekoladową masą. Wykładamy na ciasto w foremce i wygładzamy wierzch.
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych kroimy na pół, po czym nacinamy cienkie głębokie paski, tak, aby trzymały się razem na jednym końcu gruszki, korzonek zostawiamy. Gruszki umieszczamy na cieście.
Pieczemy 15 minut, po czym redukujemy temperaturę do 180 st i dopiekamy jeszcze 10 minut - sprawdzamy patyczkiem, gdy będzie czysty, ciasto jest gotowe.




Przepis z ksiązki Lindy Colister "Easy baking"

2 komentarze:

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)