poniedziałek, 22 grudnia 2014

Dundee cake

Dundee cake, to tradycyjne szkockie ciasto na Boże Narodzenie. Pieczone podobnie jak angielskie ciasto świąteczne, nie wymaga jednak nasączania alkoholem, ani dojrzewania przez tak długi czas. Dobrze jest jednak, by ciasto choć przez kilka dni poleżało szczelnie owinięte papierem i folią. Charakterystyczną cechą dundee cake jest wierzch ciasta przyozdobiony blanszowanymi migdałami. Środek - cały naszpikowany bakaliami. Dla miłośników wszelkiej maści keksów będzie to nie lada przysmak.


szkockie ciasto świąteczne



Dundee cake


  • 175 g masła, miękkiego
  • 175 g drobnego cukru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 4 jajka, lekko ubite
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych migdałów
  • 130 g rodzynek sułtanek
  • 100 g rodzynek koryntek
  • 50 g skórki kandyzowanej mieszanej
  • 50 g czereśni kandyzowanych, pokrojonych w ćwiartki
  • 75 g całych migdałów, blanszowanych



Piekarnik nagrzewamy do 150 st C Tortownicę o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, owijamy również folią aluminiową jej zewnętrzną część.
Masło, cukier i skórkę cytrynową ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy jajka, dobrze ubijając. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy mielone migdały, sułtanki, koryntki, skórkę kandyzowaną i kandyzowane czereśnie. Mieszamy. W razie gdyby masa była zbyt sucha, możemy dodać 1 lub 2 łyżki mleka. Miksturę przekładamy do przygotowanej foremki, wygładzamy powierzchnię. Na wierzchu układamy migdały, starając się ich nie dociskać. Pieczemy ok 2 godzin, przykrywając wierzch, gdyby ciasto zaczęło się zbyt mocno przyrumieniać. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy pół godziny w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ciasto dobrze jest przetrzymać kilka dni owinięte szczelnie papierem i folią, aby dojrzało.



4 komentarze:

  1. Ale super przepis! Chyba się pokuszę o taki na święta :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądem zachwyca to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie wygląda to ciasto dzięki migdałom:) .... Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciacho, Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)