Przejdź do głównej zawartości

Wykwintny sernik waniliowy

Niewątpliwie jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Bardzo delikatny, choć z tych cięższych, bez ciasta. Delikatnie waniliowy smak zawdzięczamy ziarnom z laski wanilii, którą możemy zastąpić cukrem waniliowym najlepiej takim domowym z ziarnami z wanilii. Lekkości dodaje dodatek ubitej śmietanki. Bardzo wykwintny, pyszny sernik, idealny na święta lub inne uroczystości. Polecam - wzbudza zachwyt konsumujących!





Wykwintny sernik waniliowy


  • 1000 g sera wiaderkowego (dałam z Piątnicy)
  • 300g drobnego cukru
  • 8 jajek
  • 175 g masła
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ziarna z 1 laski wanilii (można zastąpić cukrem z prawdziwej wanilii - 2 łyżkami)
  • 200 ml śmietanki kremówki (u mnie double cream)


na polewę:

  • 200 ml śmietanki
  • 200 g dowolnej czekolady

Piekarnik nagrzewamy do 170 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy [papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm.
Masło ucieramy, po czym stopniowo dodajemy ser dalej ucierając.
W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem do białości. Dodajemy do masy serowej i krótko mieszamy.
Do masy serowej dodajemy kaszę mannę, obie mąki, ziarna z wanilii. Króko mieszamy.
Śmietanę ubijamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka. Śmietanę i pianę z białej dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Pieczemy ok 60 min, studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Sernik można posypać cukrem pudrem lub polać polewą (śmietanę lekko podgrzewamy, zdejmujemy z gazu, wkładamy posiekaną czekoladę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Inspiracja przepisem na świąteczny sernik wykwintny z bloga moje wypieki

Komentarze

  1. Wow, boski sernik! :)
    Musiał być naprawdę pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. jak najlepszy - to juz robię! i zapraszam :) http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie serniki, choć bez spodu jeszcze nie odważyłam się go piec:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekę podobny,rzeczywiście jest wykwintny i wyśmienity!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…