Przejdź do głównej zawartości

Ciasto bounty

Bardzo proste i pyszne ciasto kokosowe, które przypomina popularnego batonika bounty. Kakaowy spód,  kokosowa masa, przygotowana na bazie kaszy manny i czekoladowa polewa. Dla miłośników kokosa - prawdziwa uczta. Z przepisu wychodzi ogromna ilość ciasta, będzie więc idealne dla większej ilości osób. Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne.






Ciasto bounty



  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
  • 4 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao


masa:

  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 200 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła



polewa:


  • 200 g czekolady
  • 150 ml śmietanki

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia dużą foremkę (u mnie o wymiarach 38 na 25 cm)
Masło miksujemy z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku, ubijamy. Na koniec łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i mlekiem. Ciasto przekładamy do blachy i pieczemy ok 20 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy masę. Mleko gotujemy, dodajemy kaszę mannę i masło, cały czas dokładnie mieszając. Dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Mieszamy. Gorącą masę wylewamy na wystudzone ciasto (w foremce). Pozostawiamy do zastygnięcia.
Przygotowujemy polewę. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej kawałki czekolady i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Polewamy wierzch ciasta. Po zastygnięciu polewy kroimy ciasto na kwadraty.



 Lekko zmieniony przepis z przepisu z bloga Domowe wypieki

Komentarze

  1. Jestem wielka fanka kokosu, to ciasto idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obledne ciasto! Wpraszam sie na kawke ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. PRZESŁODKO WYGLĄDA!! ZAPRASZAM NA JABŁECZNIK Z KOKOSEM:POZDRAWIAM;
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Niebo wiadomo w czym :) Czy śmietanka do polewy ma być minimum 30% czy lżejsza?
    Pozdrawiam serdecznie,
    Monika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, może być lżejsza. Pozdrawiam również :)

      Usuń
  5. wspaniały przepis, akurat dla mnie - uwielbiam bounty, ale nie po drodze mi jeść sztuczne batoniki :)
    zapraszam! http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fantastycznie! :)
    Świetny przepis, pomysł bardzo przypadł mi do gustu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, wygląda naprawę wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekłam kiedyś ciasto bounty, ale z innego przepisu. Było genialne. Twój przepis podoba mi się, ze względu na dodatek kaszy manny, którą bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)