piątek, 23 stycznia 2015

Zupa porowo - ziemniaczana

Może niezbyt uroczo wyglądająca, ale pyszna zupa porowo - ziemniaczana. To klasyka tutaj na wyspach i jest dostępna niemalże wszędzie. Domowa zupa krem jest oczywiście najlepsza. Minimum składników maksimum smaku - prostota jak zwykle górą! Świetna!





Zupa porowo  ziemniaczana




  • 2 pory, pokrojone w plastry
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 750 ml gorącej wody
  • sól i pieprz do smaku


Na patelni rozpuszczamy olej i masło, wrzucamy pory oraz gałązki tymianku i smażymy na niewielkim ogniu, aż do miękkości porów (kilkanaście minut), dodajemy ziemniaki, zalewamy gorącą wodą, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz i na niewielkim ogniu, gotujemy ok 30 minut, lub do miękkości ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i miksujemy. Podajemy z pieczywem.

1 komentarz:

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)