Łosoś pod ziołowo - serową pierzynką (przepis na 2 osoby)
- 2 filety z łososia
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oleju roślinnego
- 80 g serka kremowego
- ząbek czosnku
- 1-2 łyżeczki suszonych ziół (najlepiej włoskich)
wierzch:
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki startego sera Cheddar
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub limonki
Filety z łososia doprawiamy sola i pieprzem, umieszczamy w lekko naoliwionym naczyniu do pieczenia i wierzch smarujemy serkiem wymieszanym ze zmiażdżonym czosnkiem i ziołami.
Składniki na wierzch mieszamy razem i posypujemy łososia. Pieczemy w uprzednio nagrzanym do 220 st C piekarniku ok 15 minut
ojej, ojej! koniecznie muszę zrobić podobnego!
OdpowiedzUsuńKoniecznie do zrobienia z takim serkiem, jeszcze w tym tygodniu:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda Twój łosoś, na pewno wypróbuję! To moja ulubiona ryba, przyrządzam go bardzo często, tylko zmieniam dodatki. Ostatnio na moim stole najczęściej gości https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-i-salatka-z-grillowanych-szparagow-rzodkiew-z-serem-feta-i-dressingiem-z-swiezej-miety/ bo to fajne, lekkie danie. Sałatka świetnie komponuje się z rybą i jednoześnie to zdrowy, wartościowy dodatek.
OdpowiedzUsuń