Ciasteczka owsiane kokosowe
- 225 g masła
- 125 g miałkiego, jasnego brązowego cukru
- 125 g drobnego cukru
- 1 duże jajko, lekko ubite
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 225 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 125 g płatków owsianych
- 75 g wiórków kokosowych
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub lekko natłuszczamy
Masło ucieramy z cukrami do białości. Stopniowo dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii.
Mąkę przesiewamy do innej miski wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy masę maślano- cukrową i ubijamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy płatki owsiane i wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze zostawiąjąc odstępy ok 5 cm. Delikatnie spłaszczamy dłonią.
Przekładamy do piekarnika i pieczemy ok 12-15 minut, do momentu aż ciastka będą złote.
Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę i studzimy.
Przepis z książki G. Steer "Chocolate & baking"
Bardzo apetycznie się prezentują te ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńMuszą cudownie chrrrupać! *.*
Wspaniałe, wyglądają niesamowicie. Muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciastka owsiane i kokos, więc takie ciastka brzmią i wyglądają idealnie ;)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńSa przepyszne!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :)
UsuńGenialne! Choć ja dodałam tylko 130g białego cukru, a i tak są słodkie. :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne :)
OdpowiedzUsuń