czwartek, 4 czerwca 2015

Ciasteczka owsiane kokosowe

Ciasteczka owsiane z kokosowymi wiórkami domowej roboty są znacznie zdrowsze niż te, kupione w sklepie a zrobienie ich, to naprawdę niewielki wkład czasowy. Przyjemności w przygotowaniu zaś, nikt nam nie odbierze. Ciasteczka są pyszne i przypominają kokosanki, wiórek kokosowych bowiem jest w nich dość sporo.






Ciasteczka owsiane kokosowe


  • 225 g masła
  • 125 g miałkiego, jasnego brązowego cukru
  • 125 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko, lekko ubite
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 125 g płatków owsianych
  • 75 g wiórków kokosowych


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub lekko natłuszczamy
Masło ucieramy z cukrami do białości. Stopniowo dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii.
Mąkę przesiewamy do innej miski wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy masę maślano- cukrową i ubijamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy płatki owsiane i wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze zostawiąjąc odstępy ok 5 cm. Delikatnie spłaszczamy dłonią.
Przekładamy do piekarnika i pieczemy ok 12-15 minut, do momentu aż ciastka będą złote.
Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę i studzimy.
Przepis z książki G. Steer "Chocolate & baking"

8 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie się prezentują te ciasteczka! :)
    Muszą cudownie chrrrupać! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe, wyglądają niesamowicie. Muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciastka owsiane i kokos, więc takie ciastka brzmią i wyglądają idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne! Choć ja dodałam tylko 130g białego cukru, a i tak są słodkie. :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)