Tort bezowy Saratoga
- 150 g ciasteczek digestive
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g orzechów włoskich lub pekan, drobno posiekanych
- 300 ml śmietanki kremówki (u mnie double cream)
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Na papierze do pieczenia umieszczonym na dużej blaszce rysujemy okrąg o średnicy mniej więcej 20 cm.. Ciasteczka digestive umieszczamy w podwójnym woreczku i zgniatamy je za pomocą wałka. . Białka z jajek ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru i dalej ubijamy. Do ubitych na sztywno, lśniących białek z cukrem dodajemy ekstrakt z wanilii, pokruszone ciasteczka oraz 3/4 orzechów. Bezę wykładamy na papier starając się zapełnić cały wyrysowany okrąg (zostawiając jedynie ok 1 cm brzegów) Wygładzamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Z wystudzonego krążka delikatnie odrywamy papier i umieszczamy bezę na talerzu do serwowania. Śmietanę ubijamy (ale nie za mocno) i wykładamy na bezę. Wierzch posypujemy pozostałymi orzechami.
Przepis z książki Annie Bell "Baking Bible"
Cudowny pomysł na bezę! :)
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nigdy nie spotkałam, więc dzięki za inspirację! *.*
A poza tym życzę dalszych pomysłów na pyszności i zapału do prowadzenia bloga! :D
Ciekawy przepis. Gratuluje rocznicy bloga. U mnie w nastepnym miesiacu tez 7.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Wow, 7 lat! Gratulacje!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę taką bezę ... ależ ona musi być pyszna:) . Wszystkiego najlepszego urodzinowego dla bloga i Jego Prowadzącej:)
OdpowiedzUsuń7 lat to naprawdę sporo czasu, życzę Ci, żebyś przy kolejnych siedmiu nie traciła motywacji do robienia tych pysznych rzeczy: )
OdpowiedzUsuńGratulacje! Siedem lat to szmat czasu :)
OdpowiedzUsuńA beza bardzo mi się podoba, taka oryginalna :)
Świetny tort! Ewenko Kochana, wszystkiego najlepszego z okazji pięknej rocznicy bloga :)
OdpowiedzUsuńUściski posyłam :*