Przejdź do głównej zawartości

Kardamonowe bułeczki z migdałami

Te drożdżowe bułeczki piekłam już dość dawno. Dzisiaj przepis, bo bułeczki są naprawdę pyszne. Marcepanowo - migdałowe nadzienie, mięciutkie drożdżowe ciasto, z lekkim aromatem kardamonu. Posypane z wierzchu migdałowymi płatkami. Całość warta przygotowania. Bułeczki znikają natychmiast.






Kardamonowe bułeczki z migdałami



 ciasto:

  • 325 ml mleka
  • 50 g masła
  • 500 g maki
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 15 g swieżych lub 7 g drożdży instant
  • 1 jajko, roztrzepane

nadzienie:


  • 75 g masła, miękkiego
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g marcepana
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 łyżki śmietanki creme fraiche
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki drobnej soli morskiej


wierzch:


  • 1 jajko, roztrzepane
  • kilka łyżek płatków migdałowych




Mleko i masło podgrzewamy w rondelku, do momentu aż prawie się zagotuje. Odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy cukier, kardamon, sól, dodajemy drożdże (w przypadku użycia świeżych, rozdrabniamy je z 1 łyżeczką cukru w małej miseczce aż będą płynne).
Pośrodku suchych składników robimy wgłębienie, dodajemy jajka i mleko z rozpuszczonym w nim maśle (lekko ciepłe). Wszystko mieszamy i zagniatamy, aż ciasto będzie odstawało od miski. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki lub jeśli robimy tego samego dnia w ciepłe miejsce, tak aby ciasto podwoiło objętość ( ok 1-1/2 godziny) W przypadku gdy ciasto zostawiamy na noc w lodówce, wyjmujemy je i zostawiamy w pokojowej temperaturze na 30 minut.
Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 na 50 cm. Używając szpatułki , rozsmarowujemy migdałowe nadzienie wzdłóż na połowie ciasta (15 na 30 cm), po czym pozostałą połowę składamy na wierzch połowy z nadzieniem i lekko ugniatamy boki, tak aby się skleiły. Używając ostrego noża kroimy ciasto na 16 lub 20 pasków, w zależności od tego jak duże bułeczki chcemy. Trzymając z jeden koniec paska skręcamy go około 2 lub 3 razy po czym drugi koniec sklejamy z pierwszym. Gdy wszystkie bułeczki są już skręcone umieszczamy je na wyłożonej blaszce i przykrywamy lekko naoliwioną folią. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy na środkowej półce piekarnika ok 15 minut, sprawdzając po 10 minutach, czy bułeczki nie są za rumiane, jeśli tak, zmniejszmy temperaturę do 180 st C.

Przepis z książki Signe Johansen "Scandilicious Baking"

Komentarze

  1. Wcale się nie dziwię, że bułeczki znikają tak szybko, bo wyglądają przepysznie :) Chętnie zjadłabym taką na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale Panią znowu czytać. Przepis brzmi bardzo apetycznie. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne bułeczki. Wezmę sobie na śniadanko jedną. :) Bardzo mi się podoba jak są zaplecione :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…