sobota, 12 marca 2016

Zupa krem z pieczarek

Kiedyś nie byłam zwolenniczką zup kremów, ale dzisiaj jestem do nich przekonana i od czasu do czasu wypróbowuję nowe smaki. Dziś zupa krem z pieczarek. Łagodna, o lekko maślanym smaku z dodatkiem podsmażanych korzennych warzyw i odrobiną aromatu tymianku.





Zupa krem z pieczarek


  • 300 g pieczarek, pokrojonych w grube plastry
  • 2 marchewki, pokrojone w plastry
  • 1 pasternak (może być korzeń pietruszki), pokrojony w plastry
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2  łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • kilka gałązek tymianku (same listki)
  • 1 kostka rosołowa organic
  • 2 litry wody
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki


Na dużej patelni rozpuszczamy olej i masło, wrzucamy pokrojone pieczarki, marchewkę, pasternak i cebulę, oraz listki z tymianku. Smażymy kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Do garnka wlewamy rosół przyrządzony z gorącej wody i kostki rosołowej i wrzucamy do niej warzywa. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ognień i gotujemy ok 15 minut. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy sola i pieprzem i miksujemy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

4 komentarze:

  1. Pyszności, i podajesz domownikom w kubku?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam, za takimi kremowymi zupami, ale z pieczarek to akurat uwielbiam. Cudnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham zupy - kremy, ale niestety mój blender odmówił współpracy :(

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)