Przejdź do głównej zawartości

Babka puchowa

Babka puchowa, jak sama nazwa wskazuje jest lekka jak puch, słodka, choć nie przesłodzona i bardzo smaczna. Ja osobiście zjadłam tylko jeden kawałek, ale pozostali konsumenci, którzy spałaszowali pozostałą część, bardzo babkę chwalili.





Babka puchowa


  • 6 jajek
  • 250 g masła
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 2 łyżeczki esencji z wanilii
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu
  • cukier puder do posypania


Piekarnik nastawiamy na 170 st C, natłuszczamy i obsypujemy mąką formę do pieczenia babek.
Masło ucieramy z cukrem, kolejno wbijamy jaja i dalej ucieramy. Dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy olej oraz ocet. Dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki i pieczemy ok 60 minut. Ciepłą babkę posypujemy cukrem pudrem

Komentarze

  1. Wygląda rewelacyjnie! Lekka jak chmurka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam ją z ciekawości, ponieważ składniki w Biedronce były akurat w przystępnych cenach. Babeczka wyszła przepiszna, dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na niesamowicie leciutką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się świetnie! Taka puszysta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką babkę lubię najbardziej, jej smak i ta delikatność sprawia że jest taka super dobra. Kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi ale na pewno jeśli znajdę czas przyrządzę ją na te nadchodzące święta Bożego Narodzenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi ta babka właśnie smakuje najlepiej, jest idealna tak rozpływa się w ustach i u nas w domu najczęściej robimy ją na różne święto.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pamiętam, jak byłam mała babcia takie babki piekła. Na ten widok aż się ich smak przypomina. Fajny wpis ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ten przepis, bardzo mi smakowała idealna do niedzielnej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zainteresował mnie tez przepis, chętnie sobie go sprawdzę bo wydaje się być świetny.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super ! Przepis bardzo prosty i na pewno wyląduje w mojej książce kucharskiej domowej do wypieków świątecznych bo takie babki zawsze robiliśmy na święta.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie ! Bardzo fajny przepis mi bardzo smakują takie babki albo z polewą czekoladową.

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowe wypieki zdecydowanie najlepsze! Przepis przepisuję na karteczkę i dziś spróbuję tego wypieku ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie babki to ja rozumiem, klasyka zawsze jest najsmaczniejsza :D
    __________
    https://wenahome.pl/14-Villeroy-Boch

    OdpowiedzUsuń
  14. Super dałaś ten przepis, bardzo mi smakowała, osobiście uważam że jest lepsza niż taka tradycyjna ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo mi się podoba, idealna do popołudniowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo dobra taka babeczka puchowa idealna na święta nadchodzące Wielkanocne. My bardzo lubimy i często pieczemy.

    OdpowiedzUsuń
  17. Moja babka robi najlepszą :) Zawsze zjadam od razu pół bo jest taka dobra :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …