Przejdź do głównej zawartości

Piernik z melasy

Pyszny, nie za slodki piernik z melasy. Melasa zastepuje tutaj miod choc jest od niego bardziej gorzka i znacznie ciemniejsza. Zamiast bialego cukru, ciemny cukier brazowy, co dodatkowo, dodaje mu specyficznego lekko gorzkawo-karmelowego smaku.


Piernik z melasy

75 g masla, plus dodatkowo do natluszczenia
100 g cukru brazowego ciemnego (soft  dark brown sugar)
175 g melasy (black treacle)
150 ml mleka
1 jajko
225 g maki
2 lyzeczki mielonego imbiru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki sody
1/2 lyzeczki soli


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natluszczamy i wykladamy papierem do pieczenia kkwadratowa foremke o boku 20cm (u mnie 23 cm)
Maslo, cukier i melase umieszczamy w rondlu na srednim ogniu. Mieszamy az skladniki sie rozpuszcza. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i jajko. Odstawiamy.
Make, mielony ibis, proszek do pieczenia, sode i sol przesiewamy do duzej miski. Tworzymy wglebienie i wlewamy mokre skladniki. Mieszamy, az skladniki dobrze sie polacza.
Mase umieszczamy w przygotowanej foremce i pieczemy ok 20 -25 minut, sprawdzamy patyczkiem.
Wyciagamy z piekarnika i studzimy przez 10 minut w foremce po czym wyciagamy na kratke do calkowitego wystudzenia. Kroimy na 16 wiekszych lub 25 mniejszych kwadratow.
Przepis z ksiazki Rachel Allen "Cake"

Komentarze

  1. Święta tuż za rogiem to takie przepisy są na wagę złota. Co roku szukam czegoś nowego dla swojej rodzinki.. jakiegoś nowego przepisu i ten znajdzie się na liście. Pozdrawiam i mam nadzieję, że wyjdzie smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze mieć pod ręką przepis na piernik bez miodu

    OdpowiedzUsuń
  3. Super bardzo fajne i smaczne są takie placki piernikowe, ja bardzo lubię własnie takie delikatne placki na święta, super.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada mega pysznie!

    Wesolych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis i dodam że dość zdrowy a przede wszystkim przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smakowicie! ;) Przepisik dziś wypróbuję, mam ochotę na tego typu słodkości domowej roboty a w dodatku zdrowo brzmi ten przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak uda mi się dostać melase w mieście u mnie to spróbuje zrobić taki piernik :) Zobaczymy jak to smakuje .

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ! Bardzo fajny przepis ale tej melasy również nie widziałem w mieście trzeba to zamówić raczej przez internet.

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny przepis, ciekawa jestem jak się dziś sprawdzi w mojej kuchni ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy przepis, pierwszy raz się z takim spotykam, muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe jak to musi smakować, nie wyobrażam sobie jedzenia melasy :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierwszy raz słyszę o czymś takim, nie wiedziałam że melasę można wykorzystać w takich celach :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Hmm no ciekawy przepis, na pewno przetestuję w najbliższym czasie, mam nadzieję że będzie to udany eksperyment.
    _________
    http://super-bar.pl/

    OdpowiedzUsuń
  14. Będę musiała ich spróbować w najbliższym czasie bo wyglądają na prawdę przepysznie a nie miałam okazji jeść czegoś na melasie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajny piernik miałem okazje coś takiego kupić ale wolę właśnie sobie coś takiego samemu zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajne pierniki na prawdę chętnie zrobię sobie coś takiego na weekend jak będę miał wolny ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne te pierniki, na prawdę wyglądają super. Muszę sobie zrobić jeszcze raz bo wszystkie z rodzinką zjedliśmy

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajny przepis. Wygląda to świetnie. Muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy takiego przysmaku nie jadłem, ale wygląda pysznie . Z żoną będziemy próbować coś takiego upiec zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda dość intrygująco. Ciekawość mówi żebym spróbowała go upiec, i chyba tak zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  21. I coś takiego bym sobie zjadła <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…