Przejdź do głównej zawartości

Brownies z pistacjami


Brownies z pistacjami to świąteczno-noworoczna wersja brownies. Bardzo bogata, ze zmielonymi migdałami, wilgotna, o lekko ciągnącej się konsystencji. Za radą Annie Bell, autorki książki "Gorgeous desserts" piekłam tylko 20 minut i raczej będę już piekła krócej, bo brownies bardzo wtedy zyskują, nie są wysuszone, ale mają ciekawą kremową konsystencję. Rozpływająca się w ustach migdałowo pistacjowa czekoladka...mniam.

Brownies z pistacjami

  • 300 g ciemnej czekolady(około 50% kakao), połamanej
  • 180 g masła
  • 180 g cukru light muscovado
  • 4 jajka i 1 żółtko
  • 115 g mielonych migdałów
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej 115 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
  • 75 g orzeszków pistacjowych bez muszelek

Piekarnik nastawiamy na 170 st C 23 cm kwadratową foremką smarujemy masłem.
Rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia dodajemy cukier i mieszamy. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, ubijając po każdym dodaniu. Delikatnie mieszmy migdały i sól, potem dodajemy przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy z sokiem pomarańczowym i pistacjami.
Wlewamy miksturę do foremki i pieczemy ok 20-30 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia i kroimy na kwadraty.

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Komentarze

  1. Uwielbiam brownies ! Z pistacjami jeszcze nie robiłam , może spróbuję jak już się odsłodzę ;) POzdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na mojej liscie 'do zrobienia' tez mam jeden przepis na brownies z pistacjami, ale jak na razie nie mialam czasu sie za nie zabrac; teraz bedzie gorzej, bo do wyprobowania beda dwa przepisy ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. O mój Boże. Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewenko, wróciłaś! :) I od razu z grubej rury, bo z czekoladową pysznością!

    OdpowiedzUsuń
  5. Majana - pistacje to dobry pretekst do zrobienia kolejnego brownies:)

    Beo - polecam serdecznie. Pyszne, głównie chyba ze względu na dodatek migdałów:)

    Malta - dzięki:)

    Małgosia - będę pewnie trochę rzadziej, ale z dobrymi rzeczami...;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cześć!
    Świetny blog!
    Super przepisy i zdjęcia że aż ślinka cieknie...
    Będę miał na Ciebie oko :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …