Groch z kapustą - przepis
- 1 kg kapusty kiszonej( użyłam 2 słoików kapusty na winie z Sainsbury's)
- 500 g puree z grochu( peas pudding)
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- kminek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól i pieprz
Kapustę płuczemy, odcedzamy, podlewamy wodą i gotujemy do miękkości razem ze startą na tarce marchewką, liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy mąkę i zasmażamy. Zasmażkę z mąki i cebuli oraz puree z grochu dodajemy do kapusty i dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy.
Och, ja też uwielbiam groch z kapustą :) W tym roku na Wigilię mama zrobiła go specjalnie dla mnie :) Pozdrawiam Cię Eweno. Ciesze sie,ze znów jesteś!
OdpowiedzUsuńkurcze a ja nigdy nie jadłam grochu z kapustą, a zawsze chciałam
OdpowiedzUsuńEwenp! Gdzieś Ty była, jak Ciebie nie było? :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! A kapusty z grochem nigdy nie jadłam. W domu rodzinnym nie należała niestety do tradycyjnych dań świątecznych i nie poznałam tego smaku...
OdpowiedzUsuńUps, przepraszam za literówki.
OdpowiedzUsuńMajana - groch z kapustą jest pyszny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również:)
Aga-aa - spróbuj koniecznie:)
Małgosia - Wszystkiego najlepszego dla Ciebie również. Koniecznie spróbuj, ja robię praktycznie przez cały rok, od czasu do czasu. Taka kapusta jest naprawdę bardzo smaczna. Ja uwielbiam.