Przejdź do głównej zawartości

Ladies' kisses - ciasteczka przekładane czekoladą

Bardzo maślane, włoskie kruche ciasteczka o wdzięcznej nazwie baci di dama, sklejone czekoladowym nadzieniem. Bardzo smaczne i trudno poprzestać na jednym. Nadzienie można zastąpić Nutellą, ale samodzielne przygotowanie nadzienia jest bajecznie proste i szybkie.

Przepis z książeczki Liz Franklin "Caffe Italia"
Ladies' kisses - ciasteczka przekładane czekoladą

Przepis na ladies' kisses - ciasteczka przekładane czekoladą
  • 100 g masła, miękkiego
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g maki

czekoladowa masa:

  • 50 g czekolady, połamanej
  • 20 g masła


Piekarnik nastawiamy na 180 st C.
Masło ubijamy z cukrem, aż będzie gładkie. Dodajemy mielone migdały. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 20 części i z każdej części formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miejsce pomiędzy kulkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 10 minut(u mnie dłużej), aż ciasteczka nabiorą zlotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i przenosimy na kratkę.
W międzyczasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zdejmujemy z ognia mieszamy z masłem i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasteczka są zimne, sklejamy po dwa czekoladową masą.

Komentarze

  1. Te ciasteczka muszą być pyszne! Super sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyglądają wspaniale, to prawda, ależ Ty wymyślasz pyszności!

      Usuń
  2. fantastyczne i jak mało skłądnikó jest potrzebne, żeby rozkoszować się wspaniałym smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, bo te najprostsze rzeczy są najlepsze

      Usuń
  3. Już wiem co zrobię dziś wieczorem dla mnie i moich koleżanek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą smakować obłędnie..

    OdpowiedzUsuń
  5. chyba się nie oprę i sobie przyrządzę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przesliczne i na pewno pyszne. Porywam jedno do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka wyglądają mi na z gatunku tych co każdy zły humor poprawią :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne całuski!:)
    Ewenko, dawno Cię nie było. Cieszę się,że jesteś.
    Uściski ślę:*

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka piękna nazwa dla tych smakołyków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. od dobrego roku planuję upiec ladies kiesses :) we wtorek nasz znajomy Włoch będzie miał swoje święto. W pracy będę do późna w pon, ale może udałoby się takie ciasteczka upiec i mu sprezentować? zastanowię się :) na pewno nie mam migdałowej mąki, póki co ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejne cudeńko do wypróbowania. I już się cieszę :-) Renata

    OdpowiedzUsuń
  12. Ile ciasteczek wychodzi z tego przepisu?
    Przy okazji serdecznie zapraszam na mój blog: http://wmojejlubelskiejkuchni.blogspot.com/ i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przepisu wychodzi 10 podwójnych ciasteczek. Pozdrawiam również i dziękuję za zaproszenie:)

      Usuń
    2. Dziękuję za informację, z pewnością je wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  13. Cudnie wyglądają, i jeszcze to nadzienie... Pozdrawiam i zapraszam do siebie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Halo, halo Ewenko, gdzie jesteś tak długo?
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem, jestem Majanko:) Postanowiłam nie wstawiać już więcej zdjęć z komórki. Finalizuję kupno nowego aparatu, więc mam nadzieję już wkrótce wrócić do blogowania. Pozdrawiam Cię i dzękuję za pamięć. Kochana jesteś!

      Usuń
  15. Jakie śliczne! Koniecznie muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy muszą koniecznie być migdały?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …