Przepis na maślane ciasteczka z imbirową polewą (Ginger-Topped Fingers)
- 175 g masła, plus dodatkowo do smarowania
- 225 g mąki
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 85 g drobnego cukru(najlepiej trzcinowego)
polewa:
- 1 łyżka złotego syropu
- 55 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Piekarnik nastawiamy na 180 st C i natłuszczamy foremkę o wymiarach 28 na 18 cm.
Mąki i imbir przesiewamy do miski i mieszamy z cukrem. Dodajemy masło i łączymy palcami do zlepienia się ciasta.
Ciasto wgniatamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy ok 40 minut(ja piekłam 30), aż ciasto uzyska złocistą barwę.
Przygotowujemy polewę. Syrop i masło roztapiamy na niewielkim gazie. Mieszamy z cukrem pudrem i imbirem.
Wyjmujemy kruche ciasto z piekarnika i polewamy gorącą polewą. Pozostawiamy do lkkiego ostygnięcia w foremce, o czym kroimy i wykładamy na kratkę do całkowtego wystudzenia.
Przepis z książki "Cakes and bakes"
o matko, jakie pyszności;)
OdpowiedzUsuńpoproszę do kawy;)
Swietne! Niby proste, a dzieki imbirowi takie inne.
OdpowiedzUsuńŚlinka już leci...:)
OdpowiedzUsuńach, na samą myśl się rozmarzyłam o nich ;]
OdpowiedzUsuńJakie piekne! Muszą być niebiańskie z tą polewą:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:*
Fantastyczne ciasteczka :) Pyszna, maślana klasyka z odrobiną imbirowego szaleństwa - no taak...znakomicie. To musi smakować wspaniale!
OdpowiedzUsuńsuper takie ciacha!
OdpowiedzUsuńschrupalabym sobie ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńhttp://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html "ZAPRASZAMY NA CASTING-w linku informacja o programie.:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńAleż one muszą być smaczne!
OdpowiedzUsuń