Przejdź do głównej zawartości

Placuszki z cukinii i sera feta lekko orientalne

Jestem wielką wielbicielką ziemniaczanych placków, ale chętnie zjadam też placki cukiniowe. Te, z lekko orientalną i ostrą nutą. Z dodatkiem słonego sera, ostrego chilli(ilość można sobie dowolnie zmniejszać lub zwiększać) i przyprawą garam masala, która sprawia, że placuszki nabierają indyjskiego charakteru. Z podanej porcji wychodzi ok 12-15 placków.
Inspiracja z książki "The Hairy Bikers' Family Cookbook - Mums Know Best!"
Placuszki z cukinii i sera feta lekko orientalne

Placuszki z cukinii i sera feta lekko orientalne
  • 1 średnia cukinia(waga ok 500 g), starta
  • 1 cebula, obrana i starta
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdzony
  • olej roślinny do smażenia
  • 80-100 g mąki
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 150 g sera feta
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
  • mały pęczek pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Startą cukinię i cebulę umieszczamy w durszlaku i zostawiamy na 10-15 minut. Wyciskamy nadmiar wody i dodajemy czosnek. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy warzywa i smażymy mieszając do momentu, aż warzywa zaczną brązowieć. Zdejmujemy z ognia i lekko zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
Mąkę, jajka i garam masala ubijamy na gładką masę(gdy będzie za gęsta można dodać odrobinę mleka). Mieszamy z pokruszonym serem, chilli i pietruszką, solą i pieprzem, na końcu dodajemy cukinię z cebulą. Mieszamy.
Rozgrzewamy kolejna partię oleju i umieszczmy na niej po łyżce ciasta. Delikatnie smażymy z obu stron, aż placuszki będą usmażone i nabiorą złotego koloru. Zdejmujemy z patelnie i przekładamy na ręczniki kuchenne celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu.



Placuszki z cukinii i sera feta lekko orientalne

Komentarze

  1. a gdzie masalę można nabyć?

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem jak jest w polskich sklepach, czy jest gdzieś dostępna, ale na pewno do zdobycia online

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smacznie wyglądają te placuszki Ewenko. Mniam, chętnie bym zjadła.
    Cieszę się,że wróciłaś.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietna fuzja srodziemnomorskich i orientalnych smakow!

    OdpowiedzUsuń
  5. No wlasnie, dla mnie tez - ziemniaczane i cukiniowe moga pojawiac sie praktycznie w kazdej postaci! Ja robie czesto z colombo lub z curry, wiec pewnie i z garam masala by mi posmakowlo :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)