Inspiracja z książki "The Hairy Bikers' Family Cookbook - Mums Know Best!"
Placuszki z cukinii i sera feta lekko orientalne
- 1 średnia cukinia(waga ok 500 g), starta
- 1 cebula, obrana i starta
- 1 ząbek czosnku, zmiażdzony
- olej roślinny do smażenia
- 80-100 g mąki
- 2 jajka, roztrzepane
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 150 g sera feta
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
- mały pęczek pietruszki
- sól i świeżo zmielony pieprz
Startą cukinię i cebulę umieszczamy w durszlaku i zostawiamy na 10-15 minut. Wyciskamy nadmiar wody i dodajemy czosnek. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy warzywa i smażymy mieszając do momentu, aż warzywa zaczną brązowieć. Zdejmujemy z ognia i lekko zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
Mąkę, jajka i garam masala ubijamy na gładką masę(gdy będzie za gęsta można dodać odrobinę mleka). Mieszamy z pokruszonym serem, chilli i pietruszką, solą i pieprzem, na końcu dodajemy cukinię z cebulą. Mieszamy.
Rozgrzewamy kolejna partię oleju i umieszczmy na niej po łyżce ciasta. Delikatnie smażymy z obu stron, aż placuszki będą usmażone i nabiorą złotego koloru. Zdejmujemy z patelnie i przekładamy na ręczniki kuchenne celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
a gdzie masalę można nabyć?
OdpowiedzUsuńnie wiem jak jest w polskich sklepach, czy jest gdzieś dostępna, ale na pewno do zdobycia online
OdpowiedzUsuńAle smacznie wyglądają te placuszki Ewenko. Mniam, chętnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuńCieszę się,że wróciłaś.
Pozdrawiam ciepło:)
Swietna fuzja srodziemnomorskich i orientalnych smakow!
OdpowiedzUsuńUwielbiam je. :)
OdpowiedzUsuńNo wlasnie, dla mnie tez - ziemniaczane i cukiniowe moga pojawiac sie praktycznie w kazdej postaci! Ja robie czesto z colombo lub z curry, wiec pewnie i z garam masala by mi posmakowlo :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!