Przepis na ciasteczka z czekoladą i żurawiną
- 75 g masła, miekkiego
- 50 g miałkiego cukru brązowego(soft brown sugar)
- 50 g drobnego cukru
- 1 jajko
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 160 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g ciemnej czekolady, grubo posiekanej
- 50 g suszonej żurawiny
Piekarnik nastawiamy na 190 st C, wykładamy papierem do pieczenia 2 blachy.
Masło z cukrem mieszamy łyżką po czym ubijamy mikserem, aż będzie gładkie. Dodajemy jajko i wanilię, ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz małą szczyptę soli. Mieszamy łyżką. Dodajemy czekoladę i żurawinę, mieszamy.
Lekko wilgotnymi rękami robimy kulki z łyżeczki masy i układamy na blaszce zostawiając miejsce pomiędzy ciastaki. Pieczemy przez 12-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ale pozostawiamy je na blaszce do wystudzenia. Ciasteczka mozna przechowywać w zamkniętym pojemniku kilka dni.
Z książki Tessy Kiros "Apples for Jam"
Cudnie wyglądają. :) Żurawina i czekolada w ciasteczkach to coś, co lubi chyba każdy!
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne, jak z cukierni:)
OdpowiedzUsuńProsty przepis, pyszne ciasteczka, czego można chcieć więcej. :)
OdpowiedzUsuńurocze te ciasteczka! ^^
OdpowiedzUsuńLubię ciasteczka, dawno nie piekłam, a takie czekoladowo-żurawinowe muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Idealne. A suszona zurawine uwielbiam.
OdpowiedzUsuńWyglądają nieziemsko, ładniej niż sklepowe!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Muszą być pycha!
OdpowiedzUsuńJakie ładne te ciasteczka. Ja zazwyczaj robię czekoladowe, ale ta żurawina bardzo mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńto ja się częstuję
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka z czekoladą:)
OdpowiedzUsuńpiękne i pyszne
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuńLubię bardzo ciasteczka z żurawiną. Ślicznie wyglądają u Ciebie. Nabrałam chęci na zrobienie takich ciastek.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)