Przejdź do głównej zawartości

Risotto z pieczonego kurczaka i pietruszki

Aksamitne, maślane, lekko cytrynowe risotto z kurczakiem. Świetny sposób na wykorzystanie resztek mięsa z kurczaka pieczonego lub gotowanego. Danie, które zrobimy bez zbytniego nakładu czasu i pracy. Ja osobiście bardzo lubię tę formę podawania ryżu. Polecam.

Risotto z pieczonego kurczaka i pietruszki


Przepis na risotto z pieczonego kurczaka i pietruszki

  • 1,2 litra rosołu lub wywaru warzywnego(można użyć z kostki)
  • 75 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała cebulka, drobno pokrojona
  • 300 g ryżu do risotto
  • 1/2 cytryny
  • 250 g resztek pieczonego lub gotowanego kurczaka
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek świeżo startego sera Parmesan
  • 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki tłustej śmietanki(double cream)


Połowę masła rozpuszczamy w rondlu o grubym dnie i dodajemy cebulę, smażymy, aż cebula będzie miękka iale wciąż szklista. Dodajemy ryż i mieszamy, aż pokryje się tłuszczem i zacznie być przezroczysty.
Zaczynamy stopniowo dodawać gorący rosół intensywnie mieszając. Dodajemy kolejne porcje dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie cały płyn. Całość powinna zająć około 20 minut.
W międzyczasie ścieramy skórkę z cytryny na bardzo drobnych oczkach i dodajemy ją około 7 minut przed końcem gotowania. 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy cząstki kurczaka, pilnując by kurczak był dobrze podgrzany.
Wyciskamy sok z połowy cytryny do małej miski i mieszamy z żółtkiem, serem, pietruszką, solą, pieprzem oraz śmietanką.
Gdy risotto jest gotowe, zdejmujemy je z ognia dodajemy cytrynową mieszankę oraz resztę masła i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Przykrywamy na 2 minuty i podajemy natychmiast. Można posypać dodatkową porcją Parmesanu.
Przepis na podstawie przepisu z książki Diany Henry "Food From Plenty"





Komentarze

  1. Ja tez przepadam za risotto - juz samo gotowanie i mieszanie jest dla mnie forma terapii :) Twoje zapowiada sie pysznie, jest bardzo letnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie o czymś takim dzisiaj marzę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …