Przepis na risotto z pieczonego kurczaka i pietruszki
- 1,2 litra rosołu lub wywaru warzywnego(można użyć z kostki)
- 75 g masła
- 1 łyżka oleju
- 1 mała cebulka, drobno pokrojona
- 300 g ryżu do risotto
- 1/2 cytryny
- 250 g resztek pieczonego lub gotowanego kurczaka
- 1 żółtko
- 5 łyżek świeżo startego sera Parmesan
- 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki tłustej śmietanki(double cream)
Połowę masła rozpuszczamy w rondlu o grubym dnie i dodajemy cebulę, smażymy, aż cebula będzie miękka iale wciąż szklista. Dodajemy ryż i mieszamy, aż pokryje się tłuszczem i zacznie być przezroczysty.
Zaczynamy stopniowo dodawać gorący rosół intensywnie mieszając. Dodajemy kolejne porcje dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie cały płyn. Całość powinna zająć około 20 minut.
W międzyczasie ścieramy skórkę z cytryny na bardzo drobnych oczkach i dodajemy ją około 7 minut przed końcem gotowania. 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy cząstki kurczaka, pilnując by kurczak był dobrze podgrzany.
Wyciskamy sok z połowy cytryny do małej miski i mieszamy z żółtkiem, serem, pietruszką, solą, pieprzem oraz śmietanką.
Gdy risotto jest gotowe, zdejmujemy je z ognia dodajemy cytrynową mieszankę oraz resztę masła i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Przykrywamy na 2 minuty i podajemy natychmiast. Można posypać dodatkową porcją Parmesanu.
Przepis na podstawie przepisu z książki Diany Henry "Food From Plenty"
Ja tez przepadam za risotto - juz samo gotowanie i mieszanie jest dla mnie forma terapii :) Twoje zapowiada sie pysznie, jest bardzo letnie!
OdpowiedzUsuńWłaśnie o czymś takim dzisiaj marzę :)
OdpowiedzUsuń