Przejdź do głównej zawartości

Risotto z pieczonego kurczaka i pietruszki

Aksamitne, maślane, lekko cytrynowe risotto z kurczakiem. Świetny sposób na wykorzystanie resztek mięsa z kurczaka pieczonego lub gotowanego. Danie, które zrobimy bez zbytniego nakładu czasu i pracy. Ja osobiście bardzo lubię tę formę podawania ryżu. Polecam.

Risotto z pieczonego kurczaka i pietruszki


Przepis na risotto z pieczonego kurczaka i pietruszki

  • 1,2 litra rosołu lub wywaru warzywnego(można użyć z kostki)
  • 75 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała cebulka, drobno pokrojona
  • 300 g ryżu do risotto
  • 1/2 cytryny
  • 250 g resztek pieczonego lub gotowanego kurczaka
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek świeżo startego sera Parmesan
  • 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki tłustej śmietanki(double cream)


Połowę masła rozpuszczamy w rondlu o grubym dnie i dodajemy cebulę, smażymy, aż cebula będzie miękka iale wciąż szklista. Dodajemy ryż i mieszamy, aż pokryje się tłuszczem i zacznie być przezroczysty.
Zaczynamy stopniowo dodawać gorący rosół intensywnie mieszając. Dodajemy kolejne porcje dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie cały płyn. Całość powinna zająć około 20 minut.
W międzyczasie ścieramy skórkę z cytryny na bardzo drobnych oczkach i dodajemy ją około 7 minut przed końcem gotowania. 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy cząstki kurczaka, pilnując by kurczak był dobrze podgrzany.
Wyciskamy sok z połowy cytryny do małej miski i mieszamy z żółtkiem, serem, pietruszką, solą, pieprzem oraz śmietanką.
Gdy risotto jest gotowe, zdejmujemy je z ognia dodajemy cytrynową mieszankę oraz resztę masła i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Przykrywamy na 2 minuty i podajemy natychmiast. Można posypać dodatkową porcją Parmesanu.
Przepis na podstawie przepisu z książki Diany Henry "Food From Plenty"





Komentarze

  1. Ja tez przepadam za risotto - juz samo gotowanie i mieszanie jest dla mnie forma terapii :) Twoje zapowiada sie pysznie, jest bardzo letnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie o czymś takim dzisiaj marzę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …