Przejdź do głównej zawartości

Chleb śląski żytni - jasny (Light Silesian Rye)

Chleb śląski żytni. Takiego chleba w moich przepisach brakowało. Znaleziony na blogu u Gosi przepis na chleb Dana Leparda, będzie u mnie często pieczony. Jest jasny, neutralny, łagodny, świetnie się formuje. Idealnie się kroi, jest sprężysty i długo utrzymuje swą "zjadliwość". Chleb śląski żytni jasny to chleb ideał. Polecam.
Chleb śląski żytni - jasny (Light Silesian Rye)

Przepis na chleb śląski żytni - jasny (Light Silesian Rye)

Zaczyn:
  • 1/4 szklanki zakwasu żytniego
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki maki żytniej

Ciasto główne:
  • 1 do 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1  łyżeczka suszonych drożdży
  • 3 3/4 szklanki mąki chlebowej
  • 1 1/2 łyżeczki soli

Składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski wlewamy cały zaczyn, szklankę wody, drożdże i sól. Mieszamy, a następnie powoli dosypujemy mąkę, cały czas mieszając. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż zrobi się gładkie i jednolity. Powinno się delikatnie lepić, ale nie może mieć rzadkiej konsystencji.
Ciast przekładamy do czystej, naoliwionej miski, przykrywamy folią i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 do 2 i 1/2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy zgrabną kulę lub podłużny bochenek(mozna umieścić w natłuszczonej keksówce), przykrywamy i odstawiamy na około godzinę. Wyrośnięty bochenek można przed pieczeniem posmarować wodą i posypać kminkiem
Pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Chleb śląski żytni - jasny (Light Silesian Rye)

Komentarze

  1. Jak śląski to powinnam wypróbować... Fajny :) Wygląda jak taki klasyczny chleb z piekarni, który można u nas dostać.

    OdpowiedzUsuń
  2. To Dan ma w swoim repertuarze coś takiego jak śląski chleb....???
    Wygląda swojsko, domowo i bardzo tradycyjnie - musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny!
    Cudowny, domowy chleb.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny chleb... Lubię takie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bo slaski zytni chleb nie moze byc niedobry! :D
    Piekny miazsz Eweno! :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada bosko, a smakiem z pewnoscia przebija to, co oferuja piekarnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Szklanka w tym przypadku to 200, czy 250 ml. , po przeczytaniu tego przepisu wracam do dawno nie robionego zakwasu ,pyszota ten chleb.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 250 ml, a chleb bardzo polecam, pyszny!

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …