Przepis na chleb śląski żytni - jasny (Light Silesian Rye)
Zaczyn:
- 1/4 szklanki zakwasu żytniego
- 1/3 szklanki letniej wody
- 1/2 szklanki maki żytniej
Ciasto główne:
- 1 do 1 i 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 3 3/4 szklanki mąki chlebowej
- 1 1/2 łyżeczki soli
Składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski wlewamy cały zaczyn, szklankę wody, drożdże i sól. Mieszamy, a następnie powoli dosypujemy mąkę, cały czas mieszając. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż zrobi się gładkie i jednolity. Powinno się delikatnie lepić, ale nie może mieć rzadkiej konsystencji.
Ciast przekładamy do czystej, naoliwionej miski, przykrywamy folią i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 do 2 i 1/2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy zgrabną kulę lub podłużny bochenek(mozna umieścić w natłuszczonej keksówce), przykrywamy i odstawiamy na około godzinę. Wyrośnięty bochenek można przed pieczeniem posmarować wodą i posypać kminkiem
Pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Jak śląski to powinnam wypróbować... Fajny :) Wygląda jak taki klasyczny chleb z piekarni, który można u nas dostać.
OdpowiedzUsuńTo Dan ma w swoim repertuarze coś takiego jak śląski chleb....???
OdpowiedzUsuńWygląda swojsko, domowo i bardzo tradycyjnie - musi być pyszny!
Piękny!
OdpowiedzUsuńCudowny, domowy chleb.
Pozdrawiam:)
Piękny chleb... Lubię takie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Bo slaski zytni chleb nie moze byc niedobry! :D
OdpowiedzUsuńPiekny miazsz Eweno! :)
Pozdrawiam serdecznie!
Wyglada bosko, a smakiem z pewnoscia przebija to, co oferuja piekarnie.
OdpowiedzUsuńSzklanka w tym przypadku to 200, czy 250 ml. , po przeczytaniu tego przepisu wracam do dawno nie robionego zakwasu ,pyszota ten chleb.
OdpowiedzUsuń250 ml, a chleb bardzo polecam, pyszny!
Usuń