Przejdź do głównej zawartości

Cauliflower Cheese czyli kalafior zapiekany z serem

Kalafior polany masłem i bułką tartą uwielbiam. O cauliflower cheese wiedziałam już oda dawna, bo przepis na niego, można znaleźć w wielu angielskojęzycznych, kulinarnych książkach, ponieważ jest to tradycyjne, brytyjskie danie. Miałam ochotę wypróbować go już dawno, ale miłość do naszego sposobu podania kalafiora sprawiła, że kończyło się na polaniu kalafiora masłem lub masłem z bułką tartą. W końcu jednak przyszła pora na wypróbowanie tego dość mocno kalorycznego dania. Z uwagi na sporą ilość sera, którą w zasadzie można dowolnie zmniejszać lub zwiększać, cauliflower cheese może z powodzeniem pełnić rolę dania głównego. A jak wrażenia? Połączyć kalafiora z serem, to wyśmienity pomysł. Tym, którzy jeszcze takiej opcji nie próbowali - bardzo polecam.

Cauliflower Cheese czyli kalafior zapiekany z serem

Przepis na Cauliflower Cheese czyli kalafior zapiekany z serem
  • 1 kalafior(średni)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 200 g dojrzałego sera Cheddar
  • pieprz kajeński do posypania
  • sól i pieprz

Piekarnik nastawiamy na 210 st C.
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, aż zacznie być miękki, odcedzamy, dzielimy na spore kawałki i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
W rondelku mieszamy mąkę z niewielką ilością mleka, po czym uzupełniamy resztą mleka i dodajemy masło. Doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając, aż sos będzie gęsty. Dodajemy 2/3 sera, doprawiamty do smaku sola i pieprzem, delikatnie podgrzewamy przez ok 5 minut lub do momentu gdy ser będzie rozpuszczony. Serowym sosem polewamy kalafior, posypujemy wierzch resztą startego sera oraz pieprzem kajeńskim. Zapiekamy przez ok 15 minut w odkrytym naczyniu.
Przepis inspirowany przepisem z "Complete Traditional Recipe Book"

Komentarze

  1. O, uwielbiam :) Sam kalafior jest dla mnie pyszny,a co dopiero z takimi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kalafior, ale z serem go jeszcze nie jadłam. Ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, kalafor w świetnym wydaniu, prezentuje się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pikantny kalafior? Hmm...chyba muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na niebanalnego kalafiorka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robilam kiedys zapiekanke z serem i kalafiorem, przyjela sie dobrze, wiec i ten sposob pewnie by chwycil :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny pomysł na kalafior. Lubię to warzywo i wariacje na jego temat ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jako że lubię do Ciebie zaglądać, Twój blog znalazł się na liście moich wytypowanych 15blogów do nagrody Versatile Blogger Award. Więcej informacji: wloswzupie.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)