Przepis na Cauliflower Cheese czyli kalafior zapiekany z serem
- 1 kalafior(średni)
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 250 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 200 g dojrzałego sera Cheddar
- pieprz kajeński do posypania
- sól i pieprz
Piekarnik nastawiamy na 210 st C.
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, aż zacznie być miękki, odcedzamy, dzielimy na spore kawałki i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
W rondelku mieszamy mąkę z niewielką ilością mleka, po czym uzupełniamy resztą mleka i dodajemy masło. Doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając, aż sos będzie gęsty. Dodajemy 2/3 sera, doprawiamty do smaku sola i pieprzem, delikatnie podgrzewamy przez ok 5 minut lub do momentu gdy ser będzie rozpuszczony. Serowym sosem polewamy kalafior, posypujemy wierzch resztą startego sera oraz pieprzem kajeńskim. Zapiekamy przez ok 15 minut w odkrytym naczyniu.
Przepis inspirowany przepisem z "Complete Traditional Recipe Book"
Przepis inspirowany przepisem z "Complete Traditional Recipe Book"
O, uwielbiam :) Sam kalafior jest dla mnie pyszny,a co dopiero z takimi dodatkami.
OdpowiedzUsuńuwielbiam kalafior, ale z serem go jeszcze nie jadłam. Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńMmm, kalafor w świetnym wydaniu, prezentuje się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę smakowicie!
OdpowiedzUsuńPikantny kalafior? Hmm...chyba muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na niebanalnego kalafiorka :)
OdpowiedzUsuńRobilam kiedys zapiekanke z serem i kalafiorem, przyjela sie dobrze, wiec i ten sposob pewnie by chwycil :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na kalafior. Lubię to warzywo i wariacje na jego temat ;)
OdpowiedzUsuńJako że lubię do Ciebie zaglądać, Twój blog znalazł się na liście moich wytypowanych 15blogów do nagrody Versatile Blogger Award. Więcej informacji: wloswzupie.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html
OdpowiedzUsuń