poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Cauliflower Cheese czyli kalafior zapiekany z serem

Kalafior polany masłem i bułką tartą uwielbiam. O cauliflower cheese wiedziałam już oda dawna, bo przepis na niego, można znaleźć w wielu angielskojęzycznych, kulinarnych książkach, ponieważ jest to tradycyjne, brytyjskie danie. Miałam ochotę wypróbować go już dawno, ale miłość do naszego sposobu podania kalafiora sprawiła, że kończyło się na polaniu kalafiora masłem lub masłem z bułką tartą. W końcu jednak przyszła pora na wypróbowanie tego dość mocno kalorycznego dania. Z uwagi na sporą ilość sera, którą w zasadzie można dowolnie zmniejszać lub zwiększać, cauliflower cheese może z powodzeniem pełnić rolę dania głównego. A jak wrażenia? Połączyć kalafiora z serem, to wyśmienity pomysł. Tym, którzy jeszcze takiej opcji nie próbowali - bardzo polecam.

Cauliflower Cheese czyli kalafior zapiekany z serem

Przepis na Cauliflower Cheese czyli kalafior zapiekany z serem
  • 1 kalafior(średni)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 200 g dojrzałego sera Cheddar
  • pieprz kajeński do posypania
  • sól i pieprz

Piekarnik nastawiamy na 210 st C.
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, aż zacznie być miękki, odcedzamy, dzielimy na spore kawałki i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
W rondelku mieszamy mąkę z niewielką ilością mleka, po czym uzupełniamy resztą mleka i dodajemy masło. Doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając, aż sos będzie gęsty. Dodajemy 2/3 sera, doprawiamty do smaku sola i pieprzem, delikatnie podgrzewamy przez ok 5 minut lub do momentu gdy ser będzie rozpuszczony. Serowym sosem polewamy kalafior, posypujemy wierzch resztą startego sera oraz pieprzem kajeńskim. Zapiekamy przez ok 15 minut w odkrytym naczyniu.
Przepis inspirowany przepisem z "Complete Traditional Recipe Book"

9 komentarzy:

  1. O, uwielbiam :) Sam kalafior jest dla mnie pyszny,a co dopiero z takimi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kalafior, ale z serem go jeszcze nie jadłam. Ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, kalafor w świetnym wydaniu, prezentuje się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pikantny kalafior? Hmm...chyba muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na niebanalnego kalafiorka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robilam kiedys zapiekanke z serem i kalafiorem, przyjela sie dobrze, wiec i ten sposob pewnie by chwycil :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny pomysł na kalafior. Lubię to warzywo i wariacje na jego temat ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jako że lubię do Ciebie zaglądać, Twój blog znalazł się na liście moich wytypowanych 15blogów do nagrody Versatile Blogger Award. Więcej informacji: wloswzupie.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)