Przejdź do głównej zawartości

Maślano-migdałowe półksiężyce

Teoretycznie ciasteczka te mogę poleżeć w zamkniętym pojemniku nawet tydzień. W praktyce znikają w kilka godzin. Pyszne! Mocno maślane, lekko migdałowe, bardzo, bardzo kruche. Rozpływające się w ustach maślano-migdałowe półksiężyce. Z przepisu wychodzi ok 20 ciastek, polecam więc od razu podwoić składniki.

Maślano-migdałowe półksiężyce


Przepis na maślano-migdałowe półksiężyce
  • 120 g masła, miękkiego
  • 2-3 krople prawdziwej esencji z migdałów
  • 60 g cukru pudru, przesianego, plus dodatkowo do posypania
  • szczypta soli
  • 90 g mąki, przesianej
  • 120 g mielonych migdałów
  • 30 g całych migdałów, lekko uprażonych, a potem posiekanych

Masło i esencję ubijamy, aż będą lekkie i kremowe, dodajemy przesiany cukier i mieszamy powoli a potem dobrze ubijamy. Dodajemy sól, mąkę i mielone migdały, po czym dokładnie mieszamy łyżką. Mieszamy z uprażonymi migdałami  i delikatnie i krótko zagniatamy, by ciasto połączyło się.
Owijamy w folię i wkladamy na 15-20 minut do lodówki.
Za pomocą rąk, rolujemy czubatą łyżeczkę ciasta na ruloniki o długości ok 7 cm i nadajemy im kształt półksiężyca.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między ciastkami odstępy.
Pieczemy w temperaturze 170 st C przez ok 15-20 minut. Ciastka powinny być wciąż blade, z lekko brązowym wierzchem.
Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blasze przez 2 minuta, po czym posypujemy cukrem pudrem. Przenosimy na kratkę i studzimy.
Ciastka mozna przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia czasu.
Z książki Lindy Collister "Easy baking"


Maślano-migdałowe półksiężyce

Komentarze

  1. U nas również zniknęły by migusiem :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wszelkie migdałowe ciasteczka. A te w dodatku są takie ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Juz ja widze, jak leza w pojemniku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę je zrobić muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuszę!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. taki oprószone i ładne..:)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie długo by nie poleżały, wątpię nawet czy zdążyłyby przestygnąć:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś czuję, że u mnie również nie wytrzymałyby próby czasu. Zniknęłyby w ciągu jednego dnia. Idealne do herbaty. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. no ja się wcale nie dziwię, że są pyszne :) zajadałabym się jeden za drugim, ponieważ bardzo lubię wypieki z migdałami :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…