Przejdź do głównej zawartości

Maślano-migdałowe półksiężyce

Teoretycznie ciasteczka te mogę poleżeć w zamkniętym pojemniku nawet tydzień. W praktyce znikają w kilka godzin. Pyszne! Mocno maślane, lekko migdałowe, bardzo, bardzo kruche. Rozpływające się w ustach maślano-migdałowe półksiężyce. Z przepisu wychodzi ok 20 ciastek, polecam więc od razu podwoić składniki.

Maślano-migdałowe półksiężyce


Przepis na maślano-migdałowe półksiężyce
  • 120 g masła, miękkiego
  • 2-3 krople prawdziwej esencji z migdałów
  • 60 g cukru pudru, przesianego, plus dodatkowo do posypania
  • szczypta soli
  • 90 g mąki, przesianej
  • 120 g mielonych migdałów
  • 30 g całych migdałów, lekko uprażonych, a potem posiekanych

Masło i esencję ubijamy, aż będą lekkie i kremowe, dodajemy przesiany cukier i mieszamy powoli a potem dobrze ubijamy. Dodajemy sól, mąkę i mielone migdały, po czym dokładnie mieszamy łyżką. Mieszamy z uprażonymi migdałami  i delikatnie i krótko zagniatamy, by ciasto połączyło się.
Owijamy w folię i wkladamy na 15-20 minut do lodówki.
Za pomocą rąk, rolujemy czubatą łyżeczkę ciasta na ruloniki o długości ok 7 cm i nadajemy im kształt półksiężyca.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między ciastkami odstępy.
Pieczemy w temperaturze 170 st C przez ok 15-20 minut. Ciastka powinny być wciąż blade, z lekko brązowym wierzchem.
Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blasze przez 2 minuta, po czym posypujemy cukrem pudrem. Przenosimy na kratkę i studzimy.
Ciastka mozna przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia czasu.
Z książki Lindy Collister "Easy baking"


Maślano-migdałowe półksiężyce

Komentarze

  1. U nas również zniknęły by migusiem :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wszelkie migdałowe ciasteczka. A te w dodatku są takie ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Juz ja widze, jak leza w pojemniku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę je zrobić muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuszę!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. taki oprószone i ładne..:)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie długo by nie poleżały, wątpię nawet czy zdążyłyby przestygnąć:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś czuję, że u mnie również nie wytrzymałyby próby czasu. Zniknęłyby w ciągu jednego dnia. Idealne do herbaty. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. no ja się wcale nie dziwię, że są pyszne :) zajadałabym się jeden za drugim, ponieważ bardzo lubię wypieki z migdałami :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)