Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka cytrynowe z makiem

Kruche, maślane ciasteczka z odrobiną maku, lekko chrzęszczącego między zębami i cytrynową skórką. Kiedyś, bardzo dawno, były podobne ciasteczka w sprzedaży. Dziś, mogę je sobie upiec sama, choć nie wiem, czy mają ten sam smak, ale wiem, że te maślane ciasteczka cytrynowe z makiem mogę śmiało polecić.

Ciasteczka cytrynowe z makiem



Przepis na ciasteczka cytrynowe z makiem
  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g złotego drobnego cukru(można użyć zwykłego)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki maku
  • 120 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko, roztrzepane

Mąkę, sól, cukry, startą skórkę i mak umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i mieszamy, do momentu utworzenia kruszonki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto(jak na kruche). Czynności te możemy robić za pomocą robota.

Ciastu nadajemy kształt wałka o średnicy ok 7 cm, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto możemy przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

Po wyciągnięciu ciasta z lodówki kroimy je na ok 5 mm krążki. Układamy je na wyłozonej papierem do pieczenia blasze.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C i pieczemy ciastka ok 10-12 minut, aż brzegi nabiorą złotego koloru.

Wyjmujemy z piekarnika i studzimy kilka minut na blaszce, po czym przenosimy je na kratkę i studzimy.
Ciastka można przechowywać w zamkniętym szczelnie pojemniku, do 5 dni.
Przepis z książki Lindy Collister "Easy Baking"

Ciasteczka cytrynowe z makiem

Komentarze

  1. Uwielbiam takie proste, maslano-cyrtusowe ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, smaczne na pewno i jakie fajne na prezent! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś uwielbiałam takie ciasteczka, ale już całe wieki ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygladaja wspaniale. Chetnie bym sobie pochrupala :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste i bez wielu udziwnień. Piękne! pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  6. ile maku? brak inf. na ten temat w przepisie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, 2 łyżeczki, już wpisałam:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)