Przepis na ciasteczka cytrynowe z makiem
- 200 g mąki
- szczypta soli
- 50 g cukru pudru
- 50 g złotego drobnego cukru(można użyć zwykłego)
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 łyżeczki maku
- 120 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
- 1 jajko, roztrzepane
Mąkę, sól, cukry, startą skórkę i mak umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i mieszamy, do momentu utworzenia kruszonki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto(jak na kruche). Czynności te możemy robić za pomocą robota.
Ciastu nadajemy kształt wałka o średnicy ok 7 cm, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto możemy przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki kroimy je na ok 5 mm krążki. Układamy je na wyłozonej papierem do pieczenia blasze.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C i pieczemy ciastka ok 10-12 minut, aż brzegi nabiorą złotego koloru.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy kilka minut na blaszce, po czym przenosimy je na kratkę i studzimy.
Ciastka można przechowywać w zamkniętym szczelnie pojemniku, do 5 dni.
Przepis z książki Lindy Collister "Easy Baking"
Uwielbiam takie proste, maslano-cyrtusowe ciasteczka!
OdpowiedzUsuńPiękne, smaczne na pewno i jakie fajne na prezent! :)
OdpowiedzUsuńKiedyś uwielbiałam takie ciasteczka, ale już całe wieki ich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWygladaja wspaniale. Chetnie bym sobie pochrupala :))
OdpowiedzUsuńUsciski.
Proste i bez wielu udziwnień. Piękne! pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńile maku? brak inf. na ten temat w przepisie..
OdpowiedzUsuńDziękuję, 2 łyżeczki, już wpisałam:)
Usuń