Przepis na piersi z kurczaka w mleczku kokosowym i pomidorach
- 2 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone na ok 2,5 cm kawałki
- 1 duża cebula, starta
- 2 świeże zielone papryczki chilli, drobno posiekane
- 2 duże ząbki czosnku, starte
- 1 łyżka świeżo startego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (cumin)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 lyżeczka przyprawy garam masala
- 250 ml mleczka kokosowego
- 250 ml krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry do posypania
Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy olej, dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut, często mieszając, aż kurczak będzie lekko brązowy i usmażony. Wyjmujemy kurczaka z patelni i odstawiamy na bok. Na patelni smażymty cebulę, często mieszając, aż będzie miękka i zlota, dodajemy kumin, chilli, czosnek, imbir, kurkumę, mielona kolendrę i garam masala i smażymy przez minutę.
Do przypraw dodajemy usmażonego kurczaka oraz mleczko kokosowe i pomidory. Częściowo przykrywam y i na średnim ogniu gotujemy przez 15 minut. Mieszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą.
Podajemy z ryżem.
Przepis zainspirowany przepisem z książeczki "Chicken"
Ojej! To musi być pyszne! Uwielbiam kuchnie indyjską...
OdpowiedzUsuńwidzie, ze podobne klimaty co u mnie...fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńLubię taki orientalne smaki, dani a z mleczkiem kokosowym sa pyszne :)
OdpowiedzUsuńMusiało smakować pysznie. Muszę kiedyś zrobić;)
OdpowiedzUsuńI takie dania uwielbiam: nieskomplikowane, ale pelne aromatu.
OdpowiedzUsuńno no smakowite curry widzę :D ja zawsze zmniejszam ilość chilli... przy jednym curry okazało się bowiem, że nie jesteśmy dość mocni w ostrych smakach ;))
OdpowiedzUsuńfajne,aromatyczne danie :)
OdpowiedzUsuńto mleczko kokosowe... dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńMniam,bardzo pysznie wygląda Twój obiadek.:)
OdpowiedzUsuńSpróbuję z pewnością ;) zapraszam też do grillowania na www.zgrilla.pl :)
OdpowiedzUsuńpyszka! Dla ilu osób z tylu składników?
OdpowiedzUsuńTeoretycznie dla 4, w praktyce dla 3 lub 2;-)
UsuńZrobiłam, pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne. Nie mogłam się przekonać do dań typu curry, bo zawsze kojarzyły mi się z przyprawą w proszku curry, której nie cierpię, ale po tym daniu zmieniłam zdanie diametralnie :) A zdecydowałam się, żeby zrobić, bo w szafce zalegało mleczko kokosowe już od dobrych dwóch miesięcy, musiałam je jakoś spożytkować ;)
OdpowiedzUsuńPominęłam garam masalę, bo nie miałam, ale wzamian dodałam trochę cynamonu. I zmniejszyłam ilość chilli. Mimo, że dałam 1/3 ilości podanej w przepisie, to i tak było ostre ;) Dziękuję za przepis!
Oj, to bardzo się cieszę! Zachęcam ludzi do robienia curry, bo to rzeczywiście niezwykle smaczne jedzenie i w większości, nie ma ani grama przyprawy curry:) Miałam Ci proponować moje kolejne curry, ale mnie ubiegłaś;) Jest fantastyczne! A u mnie kolejne nowości w planie, wertuję książki.
Usuńpycha mniam mniam
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :-) Dzisiaj go wyprobuje. jedno pytanie... Czy mowiąz o pomidorach z puszki masz na mysli tylko pomidory czy tez zalewę, w której się one znajdują?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Marcin