Przejdź do głównej zawartości

Creamy chicken curry czyli piersi z kurczaka w mleczku kokosowym i pomidorach

Wypróbowuję kolejne przepisy na curry i coraz bardziej przekonuję się do tego typu potraw. Dobrze przyprawione curry jest po prostu pyszne. Mleczko kokosowe w połączeniu z chilli to jedno z lepszych połączeń, wspaniale równoważy smaki a jednocześnie jest bardzo egzotyczne. Piersi z kurczaka w mleczku kokosowym i pomidorach są szybkie w przyrządzeniu, jednak potrawa wymaga zestawu podstawowych przypraw do kuchni indyjskiej. Kolejne curry, które tak jak i to curry w mleczku kokosowym, na stałe wchodzi do menu. Polecam




Przepis na piersi z kurczaka w mleczku kokosowym i pomidorach


  • 2 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone na ok 2,5 cm kawałki
  • 1 duża cebula, starta
  • 2 świeże zielone papryczki chilli, drobno posiekane
  • 2 duże ząbki czosnku, starte
  • 1 łyżka świeżo startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (cumin)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 lyżeczka przyprawy garam masala
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 250 ml krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry do posypania

Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy olej, dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut, często mieszając, aż kurczak będzie lekko brązowy i usmażony. Wyjmujemy kurczaka z patelni i odstawiamy na bok. Na patelni smażymty cebulę, często mieszając, aż będzie miękka i zlota, dodajemy kumin, chilli, czosnek, imbir, kurkumę, mielona kolendrę i garam masala i smażymy przez minutę.
Do przypraw dodajemy usmażonego kurczaka oraz mleczko kokosowe i pomidory. Częściowo przykrywam y i na średnim ogniu gotujemy przez 15 minut. Mieszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą.
Podajemy z ryżem.
Przepis zainspirowany przepisem z książeczki "Chicken"

Komentarze

  1. Ojej! To musi być pyszne! Uwielbiam kuchnie indyjską...

    OdpowiedzUsuń
  2. widzie, ze podobne klimaty co u mnie...fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię taki orientalne smaki, dani a z mleczkiem kokosowym sa pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiało smakować pysznie. Muszę kiedyś zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  5. I takie dania uwielbiam: nieskomplikowane, ale pelne aromatu.

    OdpowiedzUsuń
  6. no no smakowite curry widzę :D ja zawsze zmniejszam ilość chilli... przy jednym curry okazało się bowiem, że nie jesteśmy dość mocni w ostrych smakach ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. to mleczko kokosowe... dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam,bardzo pysznie wygląda Twój obiadek.:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Spróbuję z pewnością ;) zapraszam też do grillowania na www.zgrilla.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszka! Dla ilu osób z tylu składników?

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam, pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne. Nie mogłam się przekonać do dań typu curry, bo zawsze kojarzyły mi się z przyprawą w proszku curry, której nie cierpię, ale po tym daniu zmieniłam zdanie diametralnie :) A zdecydowałam się, żeby zrobić, bo w szafce zalegało mleczko kokosowe już od dobrych dwóch miesięcy, musiałam je jakoś spożytkować ;)
    Pominęłam garam masalę, bo nie miałam, ale wzamian dodałam trochę cynamonu. I zmniejszyłam ilość chilli. Mimo, że dałam 1/3 ilości podanej w przepisie, to i tak było ostre ;) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, to bardzo się cieszę! Zachęcam ludzi do robienia curry, bo to rzeczywiście niezwykle smaczne jedzenie i w większości, nie ma ani grama przyprawy curry:) Miałam Ci proponować moje kolejne curry, ale mnie ubiegłaś;) Jest fantastyczne! A u mnie kolejne nowości w planie, wertuję książki.

      Usuń
  12. pycha mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny przepis :-) Dzisiaj go wyprobuje. jedno pytanie... Czy mowiąz o pomidorach z puszki masz na mysli tylko pomidory czy tez zalewę, w której się one znajdują?

    Pozdrawiam
    Marcin

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …