Przejdź do głównej zawartości

Creamy chicken curry czyli piersi z kurczaka w mleczku kokosowym i pomidorach

Wypróbowuję kolejne przepisy na curry i coraz bardziej przekonuję się do tego typu potraw. Dobrze przyprawione curry jest po prostu pyszne. Mleczko kokosowe w połączeniu z chilli to jedno z lepszych połączeń, wspaniale równoważy smaki a jednocześnie jest bardzo egzotyczne. Piersi z kurczaka w mleczku kokosowym i pomidorach są szybkie w przyrządzeniu, jednak potrawa wymaga zestawu podstawowych przypraw do kuchni indyjskiej. Kolejne curry, które tak jak i to curry w mleczku kokosowym, na stałe wchodzi do menu. Polecam




Przepis na piersi z kurczaka w mleczku kokosowym i pomidorach


  • 2 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone na ok 2,5 cm kawałki
  • 1 duża cebula, starta
  • 2 świeże zielone papryczki chilli, drobno posiekane
  • 2 duże ząbki czosnku, starte
  • 1 łyżka świeżo startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (cumin)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 lyżeczka przyprawy garam masala
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 250 ml krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry do posypania

Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy olej, dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut, często mieszając, aż kurczak będzie lekko brązowy i usmażony. Wyjmujemy kurczaka z patelni i odstawiamy na bok. Na patelni smażymty cebulę, często mieszając, aż będzie miękka i zlota, dodajemy kumin, chilli, czosnek, imbir, kurkumę, mielona kolendrę i garam masala i smażymy przez minutę.
Do przypraw dodajemy usmażonego kurczaka oraz mleczko kokosowe i pomidory. Częściowo przykrywam y i na średnim ogniu gotujemy przez 15 minut. Mieszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą.
Podajemy z ryżem.
Przepis zainspirowany przepisem z książeczki "Chicken"

Komentarze

  1. Ojej! To musi być pyszne! Uwielbiam kuchnie indyjską...

    OdpowiedzUsuń
  2. widzie, ze podobne klimaty co u mnie...fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię taki orientalne smaki, dani a z mleczkiem kokosowym sa pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiało smakować pysznie. Muszę kiedyś zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  5. I takie dania uwielbiam: nieskomplikowane, ale pelne aromatu.

    OdpowiedzUsuń
  6. no no smakowite curry widzę :D ja zawsze zmniejszam ilość chilli... przy jednym curry okazało się bowiem, że nie jesteśmy dość mocni w ostrych smakach ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. to mleczko kokosowe... dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam,bardzo pysznie wygląda Twój obiadek.:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Spróbuję z pewnością ;) zapraszam też do grillowania na www.zgrilla.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszka! Dla ilu osób z tylu składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie dla 4, w praktyce dla 3 lub 2;-)

      Usuń
  11. Zrobiłam, pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne. Nie mogłam się przekonać do dań typu curry, bo zawsze kojarzyły mi się z przyprawą w proszku curry, której nie cierpię, ale po tym daniu zmieniłam zdanie diametralnie :) A zdecydowałam się, żeby zrobić, bo w szafce zalegało mleczko kokosowe już od dobrych dwóch miesięcy, musiałam je jakoś spożytkować ;)
    Pominęłam garam masalę, bo nie miałam, ale wzamian dodałam trochę cynamonu. I zmniejszyłam ilość chilli. Mimo, że dałam 1/3 ilości podanej w przepisie, to i tak było ostre ;) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, to bardzo się cieszę! Zachęcam ludzi do robienia curry, bo to rzeczywiście niezwykle smaczne jedzenie i w większości, nie ma ani grama przyprawy curry:) Miałam Ci proponować moje kolejne curry, ale mnie ubiegłaś;) Jest fantastyczne! A u mnie kolejne nowości w planie, wertuję książki.

      Usuń
  12. pycha mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny przepis :-) Dzisiaj go wyprobuje. jedno pytanie... Czy mowiąz o pomidorach z puszki masz na mysli tylko pomidory czy tez zalewę, w której się one znajdują?

    Pozdrawiam
    Marcin

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …