Przejdź do głównej zawartości

Tureckie ciasto z figami i sezamem

Tureckie ciasto z figami i sezamem jest niezwykłe. Ma bardzo grudkowatą konsystencją, bo mąką zastąpiona jest tu migdałami i semoliną, gruboziarnistą mąką z pszenicy durum, o pięknym żółtym kolorze. Ciasto, nasączone limonkowym syropem jest mocno wilgotne a zapach i smak limonki jest w nim bardzo intensywny. Nie jest przesłodzone, czego lekko się obawiałam, ale dodatek dużej ilości fig i sezamowego ziarna czyni to ciasto bardzo egzotycznym. Ciasto jest intrygujące, inne niż to, co do tej pory smakowałam, ale bardzo smaczne. Polecam.

Tureckie ciasto z figami i sezamem


Przepis na tureckie ciasto z figami i sezamem

  • 5 jajek, odzielone żółtka od białek
  • 225 g drobnego cukru
  • drobno starta skórka z limonki
  • 100 g semoliny(gruboziarnista mąka z pszenicy durum, można zastąpić kaszą manną)
  • 100 g mielonych migdałów
  • 200 g suszonych fig, pokrojonych
  • 2 łyżki ziaren sezamowych

Na syrop:

  • sok z dwóch limonek
  • 90 g drobnego cukru

Piekarnik nastawiamy na 190 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremką o bokach 23 cm .
Za pomocą miksera ubijamy żółtka, cukier i skórkę cytrynową do białości. Mieszamy z kaszą kukurydzianą i mielonymi migdałami. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka i dodajemy w trzech partiach do masy żółtkowej, mieszając po każdym dodaniu.
Masę wylewamy do przygotowanej foremki, a na wierzch wykładamy figi(pod wpływem ciężkości figi zapadną się), wierzch posypujemy ziarnem sezamowym. Pieczemy przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy syrop. Sok z limonki, 5 łyżek zimnej wody i cukier umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Gotujemy przez 2-3 minuty, aż nabierze konsystencji syropu. Zdejmujemy z ognia.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, nakłuwamy widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Polewamy gorącym syropem wierzch gorącego ciasta i zostawiamy do ostudzenia. Kroimy na kwadraty lub paski.
Przepis z książki Valerie Barrett "Cakes Galore"

Tureckie ciasto z figami i sezamem

Komentarze

  1. Ale boskie, zaraz się zaślinię;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, podejrzewam że ma ciekawą konsystencję ... Czy to orginalne turecie czy tylko z nazwy ? bo za 3 dni lece do Turcji hihih ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne muszę przyznać :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wprawdzie nie przepadam za figami, ale zaintrygowałaś mnie tym ciastem... Warte przetestowania! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie. Takiego połączenia jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jej,cudne! Muszę je zrobić. Figi uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna propozycja, fajne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z przyjemnością i wielką sympatią donoszę;-), iż na swoim blogu nominowałam Cię do popularnej w ostatnich dniach zabawy Versatile Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do siebie:-). Pozdrawiam ciepło! :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)