Przepis na makaron fusilli z czerwoną papryką i cukinią
- 2 czerwone papryki
- 2 małe cukinie
- 5 łyżek oleju
- szczypta płatków chilli
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 500 g makaronu fusilli
- skórka starta z 1 cytryny
- 4 łyżki świeżo startego sera Pecorino
- sól do smaku
Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z korzonków i ziaren. Kroimy w niewielką kostkę.
Ścieramy cukinie na grubszej tartce i wyciskamy nadmiar soku.
Podgrzewamy olej na dużej patelni i smażymy paprykę ok 3 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy startą cukinię, płatki chilli i orzechy i smażymy jeszcze 3 minuty, doprawiamy solą i mieszamy.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i umieszczamy na patelni z warzywami.
Posypujemy skórką z cytryny i mieszamy jednocześnie podgrzewając przez 1/2 minuty, by smaki się przegryzły. Podajemy posypane startym serem.
Przepis z książki "Gino's Pasta"
Ze mnie straszna makaroniara ;) więc obiad jak najbardziej dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
To sie nazywa pochwala prostoty!
OdpowiedzUsuńMmmm uwielbiam makaron pod każdą postacią... To danie zapewne musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńjakże lekko, jakże przyjemnie!
OdpowiedzUsuńPyszne letnie danie:-)
OdpowiedzUsuńprosto i smacznie. To lubimy! pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń