środa, 8 sierpnia 2012

Makaron fusilli z czerwoną papryką i cukinią

Makaron fusilli z czerwoną papryką i cukinią. Latem lubię tego typu dania. Proste, małoskładnikowe, bezmięsne. Papryka i cukinia doprawione orzechami, chilli i cytrynową skórką. Przygotowanie takiej potrawy jest  szybkie i proste. Makaron świetnie się spawdzi jako lekkie danie obiadowe lub lunch do pracy.

Makaron fusilli z czerwoną papryką i cukinią


Przepis na makaron fusilli z czerwoną papryką i cukinią
  • 2 czerwone papryki
  • 2 małe cukinie
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta płatków chilli
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 500 g makaronu fusilli
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 4 łyżki świeżo startego sera Pecorino
  • sól do smaku

Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z korzonków i ziaren. Kroimy w niewielką kostkę.
Ścieramy cukinie na grubszej tartce i wyciskamy nadmiar soku.
Podgrzewamy olej na dużej patelni i smażymy paprykę ok 3 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy startą cukinię, płatki chilli i orzechy i smażymy jeszcze 3 minuty, doprawiamy solą i mieszamy.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i umieszczamy na patelni z warzywami.
Posypujemy skórką z cytryny i mieszamy jednocześnie podgrzewając przez 1/2 minuty, by smaki się przegryzły. Podajemy posypane startym serem.
Przepis z książki "Gino's Pasta" 

6 komentarzy:

  1. Ze mnie straszna makaroniara ;) więc obiad jak najbardziej dla mnie :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. To sie nazywa pochwala prostoty!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm uwielbiam makaron pod każdą postacią... To danie zapewne musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakże lekko, jakże przyjemnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. prosto i smacznie. To lubimy! pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)