Przejdź do głównej zawartości

Makaron fusilli z czerwoną papryką i cukinią

Makaron fusilli z czerwoną papryką i cukinią. Latem lubię tego typu dania. Proste, małoskładnikowe, bezmięsne. Papryka i cukinia doprawione orzechami, chilli i cytrynową skórką. Przygotowanie takiej potrawy jest  szybkie i proste. Makaron świetnie się spawdzi jako lekkie danie obiadowe lub lunch do pracy.

Makaron fusilli z czerwoną papryką i cukinią


Przepis na makaron fusilli z czerwoną papryką i cukinią
  • 2 czerwone papryki
  • 2 małe cukinie
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta płatków chilli
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 500 g makaronu fusilli
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 4 łyżki świeżo startego sera Pecorino
  • sól do smaku

Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z korzonków i ziaren. Kroimy w niewielką kostkę.
Ścieramy cukinie na grubszej tartce i wyciskamy nadmiar soku.
Podgrzewamy olej na dużej patelni i smażymy paprykę ok 3 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy startą cukinię, płatki chilli i orzechy i smażymy jeszcze 3 minuty, doprawiamy solą i mieszamy.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i umieszczamy na patelni z warzywami.
Posypujemy skórką z cytryny i mieszamy jednocześnie podgrzewając przez 1/2 minuty, by smaki się przegryzły. Podajemy posypane startym serem.
Przepis z książki "Gino's Pasta" 

Komentarze

  1. Ze mnie straszna makaroniara ;) więc obiad jak najbardziej dla mnie :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. To sie nazywa pochwala prostoty!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm uwielbiam makaron pod każdą postacią... To danie zapewne musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakże lekko, jakże przyjemnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. prosto i smacznie. To lubimy! pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …