Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z gruszkami i kruszonką z orzechów laskowych

Ciasto z gruszkami i kruszonką z orzechów laskowych jest pyszne! Miękkie, wilgotne, aromatyczne, z kruszonką z orzechów laskowych zlepionych cukrem muscovado. Część mąki zastąpiona jest mielonymi orzechami, co bardzo lubię w ciastach. Drobno pokrojone gruszki dodają świeżości i wilgoci. Kruszonka wspaniale wieńczy całość. Co ciekawe, ciasto z dnia na dzień było coraz lepsze. Polecam.

Ciasto z gruszkami i kruszonką z orzechów laskowych


Przepis na ciasto z gruszkami i kruszonką z orzechów laskowych
  • 175 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g masła, miekkiego
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 55 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 dojrzałe gruszki, obrane i pokrojone w drobną kostkę

kruszonka:

  • 50 g uprażonych orzechów laskowych, drobno posiekanych
  • 40 g ciemnego cukru muscovado
  • 3 łyżki maki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 25 g masła, bardzo miękkiego(lub rozpuszczonego)

Piekarnik nastawiamy na 180 s C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 23 cm.
Przygotowujemy kruszonkę. Pokrojone orzechy, cukier muscovado, mąkę, cynamon i masło mieszamy widelcem w niewielkiej misce, aż do powstania grudek.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski, dodajemy masło, drobny cukier, jajka i ekstrakt z wanilii. Dobrze ubijamy, aż masa będzie gładka. Mieszamy z orzechami i połową pokrojonych gruszek.
Masę przekładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy powierzchnię. Posypujemy resztą gruszek i wygładzamy powierzchnię. Wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 50 minut. Pozostawiamy w foremce przez 2-3 minuty po czym wykłądamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książki "Cakes. 100 everyday recipes"

Ciasto z gruszkami i kruszonką z orzechów laskowych

Komentarze

  1. Kruszonka wygląda bardzo kusząco;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie rewelacyjne. Szczerze mówiąc do końca nie przepadam za ciastami, ale Twój przepis naprawdę mnie zainteresował. Ciekawe połączenia są zawsze mile widziane :-) pozdarwiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, ciasto z gruszkami chodzi za mną już od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wyglada, i ta orzechowa kruszonka...

    OdpowiedzUsuń
  5. mam słabość do orzechowych kruszonek... Kiedyś na myśl mi takie wynalazki nie przyszły więc dziś prawdopodobnie nadrabiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niby lato a jesień... gruszki zwiastują już pomarańczowe liście, ale ciasto prezentuje się cuuuudnie i bardzo smakowicie!
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  7. jaaa. zabójczo wygląda! a smak? na pewno powala. rewelacja. REWELKA!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko co lubię jest w tym cieście.

    OdpowiedzUsuń
  9. piękna kruszonka!! porywam kawałek :) jeszcze trochę i też upiekę ciacho w gruszkami w tym roku :) buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ta kruszonka mnie omotała:) zapisuję koniecznie;))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …