niedziela, 12 sierpnia 2012

Ciasto z gruszkami i kruszonką z orzechów laskowych

Ciasto z gruszkami i kruszonką z orzechów laskowych jest pyszne! Miękkie, wilgotne, aromatyczne, z kruszonką z orzechów laskowych zlepionych cukrem muscovado. Część mąki zastąpiona jest mielonymi orzechami, co bardzo lubię w ciastach. Drobno pokrojone gruszki dodają świeżości i wilgoci. Kruszonka wspaniale wieńczy całość. Co ciekawe, ciasto z dnia na dzień było coraz lepsze. Polecam.

Ciasto z gruszkami i kruszonką z orzechów laskowych


Przepis na ciasto z gruszkami i kruszonką z orzechów laskowych
  • 175 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g masła, miekkiego
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 55 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 dojrzałe gruszki, obrane i pokrojone w drobną kostkę

kruszonka:

  • 50 g uprażonych orzechów laskowych, drobno posiekanych
  • 40 g ciemnego cukru muscovado
  • 3 łyżki maki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 25 g masła, bardzo miękkiego(lub rozpuszczonego)

Piekarnik nastawiamy na 180 s C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 23 cm.
Przygotowujemy kruszonkę. Pokrojone orzechy, cukier muscovado, mąkę, cynamon i masło mieszamy widelcem w niewielkiej misce, aż do powstania grudek.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski, dodajemy masło, drobny cukier, jajka i ekstrakt z wanilii. Dobrze ubijamy, aż masa będzie gładka. Mieszamy z orzechami i połową pokrojonych gruszek.
Masę przekładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy powierzchnię. Posypujemy resztą gruszek i wygładzamy powierzchnię. Wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 50 minut. Pozostawiamy w foremce przez 2-3 minuty po czym wykłądamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książki "Cakes. 100 everyday recipes"

Ciasto z gruszkami i kruszonką z orzechów laskowych

10 komentarzy:

  1. Kruszonka wygląda bardzo kusząco;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie rewelacyjne. Szczerze mówiąc do końca nie przepadam za ciastami, ale Twój przepis naprawdę mnie zainteresował. Ciekawe połączenia są zawsze mile widziane :-) pozdarwiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, ciasto z gruszkami chodzi za mną już od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wyglada, i ta orzechowa kruszonka...

    OdpowiedzUsuń
  5. mam słabość do orzechowych kruszonek... Kiedyś na myśl mi takie wynalazki nie przyszły więc dziś prawdopodobnie nadrabiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niby lato a jesień... gruszki zwiastują już pomarańczowe liście, ale ciasto prezentuje się cuuuudnie i bardzo smakowicie!
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  7. jaaa. zabójczo wygląda! a smak? na pewno powala. rewelacja. REWELKA!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko co lubię jest w tym cieście.

    OdpowiedzUsuń
  9. piękna kruszonka!! porywam kawałek :) jeszcze trochę i też upiekę ciacho w gruszkami w tym roku :) buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ta kruszonka mnie omotała:) zapisuję koniecznie;))

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)