Przepis od Dorotki z Moich Wypieków
Przepis na kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny, zimnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Składniki na budyniową piankę:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego(ja daję 1 łyżeczkę ekstraktu z wani
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru(2
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 500 g malin
- cukier puder do posypania
Masło kroimy w kostkę, szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciast(ja robię to hakiem) Jeśli ciasto jest zbyt sypkie można dodać 1-2 łyżki wody. Ciasto dzielimy na 2 części ok 60% i 40%, każdą zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy(można dzień wcześniej).
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta(60%), lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 st(ja piekę w 180st) przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypujemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił(to ważne!) Strużką wlewamy olej, cały czas miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładamy ubitą pianę. Wyrównujemy i układamy gęsto maliny(otworkami do góry) i lekko wpychamy je łopatką w piankę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta(40%).
Pieczemy w temperaturze 190 st (ja 180st) przez około 30-40 minut. Wyjmujemy, studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto wygląda nieziemsko, a ja wprost uwielbiam maliny! Jak tu pokusie Twojej nie ulec...? :)
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie! Ja go jeszcze nie pieklam, wiec chyba musze to nadrobic :))
OdpowiedzUsuńUsciski.
Prezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńcudnie wygląda!!! ja to ciasto od roku "piekę" :)
OdpowiedzUsuńWidziałam je już faktycznie wiele razy i każdy je zachwalał, ja się jeszcze tej 'modzie' nie poddałam, ale kto wie.. :) zwłaszcza, że wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńcudowne ciasto, i te malinka w środku, pycha :)
OdpowiedzUsuńA ja go jeszcze nie robilam. Cos mi sie zdaje, ze to duzy blad, ktory koniecznie trzeba naprawic :)
OdpowiedzUsuńMoja mama w ten weekend upiekła takie ciasto i jest naprawdę pyszne. Nie wiem, czy robiła je dokładnie tak samo, ale skuszę się na ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Genialne! uwielbiam owoce leśne, na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńi oczywiście obserwuję!
Pozdrawiam :*
Tak, to jedno z najlepszych i najpopularniejszych ciast ostatnio:). Dla mnie prawdziwy hit tego lata :).
OdpowiedzUsuńPyszne, lekkie, chrupiące, no cudne. I tak pięknie się u Ciebie właśnie prezentuje Ewenko.:)
Pozdrawiam serdecznie:*
kusi niesamowicie- kwintesencja lata :)
OdpowiedzUsuńno własnie, ja nie piekłam a wygląda nieziemsko :D postaram się zrobić wersję bezglutenową :)) uwielbiam takie ciasta!!
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńnie doczytałam się tej informacji więc proszę o wymiar blaszki!
serdecznie pozdrawiam!
blaszka 33 cm na 20 cm
Usuńhmmmm to nie jestem zdecydowanie modna w tym sezonie ;-)) jeszcze nie piekłam i już chyba mi się nie uda?? nic to, zapiszę sobie na "za rok" ;-))
OdpowiedzUsuńWitam. Mam pytanie czy mrożone maliny będa dobre do tego ciasta?
OdpowiedzUsuńtak, będą dobre:)
UsuńZrobiłam to ciasto w ten poniedziałek, jest niesamowicie kruche a pianka jest wspaniała, polecam!!
OdpowiedzUsuńRobiłam wczoraj z jeżynami, wyszło pyszne!!! Wspaniale kruche i lekkie. Dziękuję i polecam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Justyna R.
A jak trzeba piekarnik ustawić? Ma grzać góra i dół, z termoobiegiem, czy jak?
OdpowiedzUsuńNiedoświadczona :-)
bez termoobiegu, góra i dół:)
UsuńPlacek przepyszny-mój pierwszy w życiu zrobiony placek i wszystkich zachwycił-polecam:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że kolejni amatorzy tego pysznego ciasta przybywają;)
UsuńWitam.Mam mrożone maliny i właśnie szukałam jakiegoś przepisu na kruche z malinami.Widziałam wiele przepisów ale Twój wypiek urzekł mnie swoim wyglądem.Nie za często piekę,bo nie mam do tego ręki,ale tym razem chciałabym stanąć na wysokości zadania i udowodnić nie tylko sobie ale również rodzinie,że jak się uprę to potrafię:)Proszę mi tylko napisać na którym poziomie piekarnika powinnam wstawić blaszkę i życzyć powodzenia:)Karolcia.
OdpowiedzUsuńWitaj Karolciu! Podoba mi się Twoja determinacja. Tak trzymać!;-)
UsuńCiasto pieczemy na kratce ustawionej w połowie piekarnika.
Życzę Ci powodzenia!:))
Dziękuję. Myślę,że ta sobota będzie należała do mnie i pierwszy noworoczny weekend powitam udanym wypiekiem;)A w związku z nadejściem Nowego Roku życzę Ci Pomyślności,spełnienia marzeń i pasji... K:)
UsuńDziękuję bardzo i wzajemnie:)
Usuń