Przejdź do głównej zawartości

Surówka z marchewki i pora

Surówki do obiadu bardzo lubię i to praktycznie każde. Dzisiejszą surówkę z marchewki i pora, przygotowała moja córka, która za surówkami wręcz przepada. Jemy już ją po raz trzeci i za każdym razem wzbudza jednakowy zachwyt, bo jest pyszna. Trochę przypomina klasyczną surówkę z marchewki, choć dodatek pora sprawia, że jest od niej ostrzejsza.

Surówka z marchewki i pora

 
Przepis na surówkę z marchewki i pora

  • 2 duże marchewki
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 jabłko
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • cukier, sól i pieprz do smaku

Marchewkę ścieramy na małych oczkach i posypujemy cukrem. Pora kroimy najpierw w paski, potem w drobną kosteczkę, solimy. Jabłko  kroimy w drobną kostkę i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Warzywa przekładamy do jednej miski(nie mieszając) i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Przed podaniem, do warzyw dodajemy majonez i śmietanę, mieszamy. Doprawiamy pieprzem.


Komentarze

  1. Coś dla mnie:) to jest moja ulubiona surówka:)
    Ale cieszę się jeszcze bardziej, bo znalazłam u Ciebie przepis na bezy:) Jakoś jeszcze nigdy mi małe bezy nie wyszły. Może z Twojego przepisu wyjdą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz sobie zapisalam przepis. Koniecznie musze ja przygotowac :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. To zdjęcie wygląda magicznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Eweno, takim surówką jak najbardziej mówimy TAK :-) To połączenie jest idealne. pozdrawiamy ciepło

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama (nie mialam pojecia, ze czyta blogi !) zrobila ja dzisiaj na obiad ;)
    Byla bardzo dobra.

    OdpowiedzUsuń
  6. dobra surówka palce lizać


    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …