Przepis na ciasto z jagodami i kruszonką
- 190 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczenia
- 190 g mąki,
- 190 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczką proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 25 ml pełnego mleka
- 100 g świeżych lub mrożonych(i rozmrożonych) jadód lub borówek
- 50 g orzechów pekan lub włoskich, posiekanych
kruszonka:
- 25 g mąki
- 10 g masła
- 15 g miałkiego jasnego brązowego cukru
- 20 g orzechów pekan lub włoskich, poskiekanych
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Piekarnik nastawiamy na 170 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia(lub obsypujemy mąką) keksówkę o wymiarach 8,5 na 17,5 cm.
Przygotowujemy kruszonkę. W miseczce, mieszamy mąkę z masłem, aż do powstania grudek, mieszamy z pozostałymi składnikami i odstawiamy na bok.
Masło z cukrem wkładamy do dużej miski i ubijamy mikserem do białości, dodajemy kolejno po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon przesiewamy do jednej miski i dodajemy w trzech partiach do masy maślanej, dodając po drugiej partii również mleko. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy jagody i pokrojone orzechy, mieszając delikatnie łyżką. Przekładamy masę do przygotowanej foremki i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 50-60 minut. Pozostawiamy ciasto przez chwilę w foremce po czym wyjmujemy na kratkę i całkowicie studzimy.
Z książki "Cake days"
piękne zdjęcia.. pyszne ciasto, kusząco.. ;]
OdpowiedzUsuńMniam! Ciasto maślane z jagodami lub borówkami amerykańskimi MUSI być po prostu boskie! :-))
OdpowiedzUsuńPrzepiekne zdjęcia! Ciasto niezwykle apetyczne. Wpadam na kawałeczek.
OdpowiedzUsuńEwenko,czy wiesz,że odbiłaś się w łyżeczce?:)
Ściskam:*
Niestety Majanko, wiem, będę się teraz pilnować;-))Ps. Wpadaj, tego już nie mam, ale mam dwa inne;)*
UsuńAle to jest fajne !:))
UsuńDobra, wpadam :*
Piękne zdjęcia, ciasto wyglada smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
pycha :)
OdpowiedzUsuńmm na pewno smakuje pysznie:)
OdpowiedzUsuńTakie kuszące.. i ta kruszonka:)
Ciasto wyszło pyszne pomimo jedynego mankamentu jakim było dodanie rozmrożonych jagód, które (złośliwe) puściły dużo soku i przez to kolor ciasta jest szarawy. Nie zmienia to jednak faktu że wszystkim smakuje :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam! Na bank będzie to jedno z naszych ulubionych :)*
OdpowiedzUsuńJustyna R.
Cieszę się, że ciasto smakowało, a że nabrało troszkę kolorku, to już szczegół;) Pozdrawiam!
Usuńczy można upiec ciasto w kwadratowej foremce ?
OdpowiedzUsuńtak, można, trzeba tylko zmniejszyć czas pieczenia (najlepiej sprawdzić patyczkiem)
Usuńa możnaby tak spróbować z malinami? czy to już nie to samo?
OdpowiedzUsuńtak, można z malinami, to samo nie będzie, ale też będzie dobre ;)
Usuń