Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z jagodami i kruszonką

Maślane, babkowe, ale wilgotne, ciasto z jagodami lub borówkami i z orzechową kruszonką. Smaczne, do codziennej kawy, na piknik, do pracy. W sezonie letnim, ciasta z owocami to najczęściej pieczone przeze mnie wypieki. Zawsze świetnie się "zjadające", lekkie i wilgotne. Polecam.

Ciasto z jagodami i kruszonką


Przepis na ciasto z jagodami i kruszonką

  • 190 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczenia
  • 190 g mąki, 
  • 190 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczką proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 25 ml pełnego mleka
  • 100 g świeżych lub mrożonych(i rozmrożonych) jadód lub borówek
  • 50 g orzechów pekan lub włoskich, posiekanych

kruszonka:

  • 25 g mąki
  • 10 g masła
  • 15 g miałkiego jasnego brązowego cukru
  • 20 g orzechów pekan lub włoskich, poskiekanych
  • 1/4 łyżeczki cynamonu


Piekarnik nastawiamy na 170 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia(lub obsypujemy mąką) keksówkę o wymiarach 8,5 na 17,5 cm.
Przygotowujemy kruszonkę. W miseczce, mieszamy mąkę z masłem, aż do powstania grudek, mieszamy z pozostałymi składnikami i odstawiamy na bok.
Masło z cukrem wkładamy do dużej miski i ubijamy mikserem do białości, dodajemy kolejno po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon przesiewamy do jednej miski i dodajemy w trzech partiach do masy maślanej, dodając po drugiej partii również mleko. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy jagody i pokrojone orzechy, mieszając delikatnie łyżką. Przekładamy masę do przygotowanej foremki i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 50-60 minut. Pozostawiamy ciasto przez chwilę w foremce po czym wyjmujemy na kratkę i całkowicie studzimy.
Z książki "Cake days"

Ciasto z jagodami i kruszonką

Ciasto z jagodami i kruszonką

Komentarze

  1. piękne zdjęcia.. pyszne ciasto, kusząco.. ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Ciasto maślane z jagodami lub borówkami amerykańskimi MUSI być po prostu boskie! :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiekne zdjęcia! Ciasto niezwykle apetyczne. Wpadam na kawałeczek.
    Ewenko,czy wiesz,że odbiłaś się w łyżeczce?:)
    Ściskam:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety Majanko, wiem, będę się teraz pilnować;-))Ps. Wpadaj, tego już nie mam, ale mam dwa inne;)*

      Usuń
    2. Ale to jest fajne !:))
      Dobra, wpadam :*

      Usuń
  4. Piękne zdjęcia, ciasto wyglada smakowicie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. mm na pewno smakuje pysznie:)
    Takie kuszące.. i ta kruszonka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wyszło pyszne pomimo jedynego mankamentu jakim było dodanie rozmrożonych jagód, które (złośliwe) puściły dużo soku i przez to kolor ciasta jest szarawy. Nie zmienia to jednak faktu że wszystkim smakuje :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam! Na bank będzie to jedno z naszych ulubionych :)*
    Justyna R.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakowało, a że nabrało troszkę kolorku, to już szczegół;) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. czy można upiec ciasto w kwadratowej foremce ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, można, trzeba tylko zmniejszyć czas pieczenia (najlepiej sprawdzić patyczkiem)

      Usuń
  8. a możnaby tak spróbować z malinami? czy to już nie to samo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, można z malinami, to samo nie będzie, ale też będzie dobre ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)