niedziela, 2 września 2012

Babka marmurkowa czekoladowo-waniliowa

Babka marmurkowa to jedno z tych ciast, które bardzo szybko się przygotowuje i jeszcze szybciej zjada. Wilgotna, bardzo smaczna babka o dwóch intensywnych smakach czekolady i wanilii. Choć niewielka rozmiarowo, to na stałe wchodzi do menu, jako jedno ze smaczniejszych ucieranych ciast. Zachwytom nad tą pyszną marmurkową babką nie było końca. Polecam.

Babka marmurkowa czekoladowo-waniliowa

 
Przepis na babkę marmurkową czekoladowo-waniliową

  • 175 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 175 g  masła, miękkiego
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyzki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do posypania


Piekarnika nastawiamy na 160 st C. Natłuszczamy foremkę na babkę z kominem.
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski, dodajemy masło, drobny cukier i jajka. Ubijamy, aż mikstura będzie gładka.
Przenosimy polowę ciasta do drugiej miski.
Kakao mieszamy z mlekiem i dodajemy do jednej z misek i dobrze mieszamy. Do drugiej miski dodajemy ekstrakt z wanilii, mieszamy. Do foremki naprzemiennie dodajemy po łyżce jasnego i ciemnego ciasta. Na koniec patyczkiem robimy "esy-floresy".
Pieczemy przez 40-50 minut. Zostawiamy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy i studziemy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.
Przepis z książki "Cakes. 100 Everyday Recipes".

12 komentarzy:

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)