Przejdź do głównej zawartości

Kapuśniak z kapusty włoskiej z pęczakiem i soczewicą

Lubię zupy. Może najmniej zupy kremy, więc prawie wcale ich nie gotuję. W zupie, warzywa muszą być widoczne. Jak w tej. Smakującej jak młody kapuśniak, gęstej od warzyw, zagęszczonej dodatkowo pęczakiem i soczewicą. I z olbrzymią ilością koperku. Kapuśniak z kapusty włoskiej z pęczakiem i soczewicą to jest to, co lubię. Bardzo.

Kapuśniak z kapusty włoskiej z pęczakiem i soczewicą


Przepis na kapuśniak z kapusty włoskiej z pęczakiem i soczewicą

  • 1, 5 litra wywaru warzywnego(może być z kostki)
  • 25 g pęczaku
  • 25 g soczewicy pomarańczowej
  • 1/2 głowki kapusty włoskiej, poszatkowanej
  • 1 marchewka, obrana i starta na grubych oczkach
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 4 ziemniaki, najlepiej młode, pokrojone w kostkę
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku


Wszystkie składniki oprócz ziemniaków i koperku wkładamy do wywaru, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, przykryte, ok godziny. 15 minut przed końcem gotowania dodajemy ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy obficie koperkim.


Kapuśniak z kapusty włoskiej z pęczakiem i soczewicą


Komentarze

  1. Podoba mi się taka wersja kapuśniaku i chociaż szaleję za zupami - kremami, to taką z chęcią bym zjadła. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prawdziwie jesienna juz zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A unas jednak więcej zup kremów, jednak jest i miejsce na takie zupki jak Twoja. Bardzo apetyczna :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna zupa! Chętnie bym zjadła.
    Śliczne zdjęcia kochana.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa odsłona kapuśniaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kapuśniaczek jak z bajki :) polecam ugotować na świeżym powietrzu, nad ogniskiem http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1073.html w kociołku :) Smakuje wybitnie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)