Przejdź do głównej zawartości

Paprykarz węgierski

Jeśli brakuje Wam pomysłów na jesienny obiad lub kolację to polecam paprykarz węgierski. To prosta i bardzo smaczna potrawa, w którym dominującym składnikiem jest papryka, zarówno ta surowa jak i sproszkowana. Oczywiście nie braknie mięsnego akcentu - mięsa z piersi kurczaka. Danie ma charakterystyczny, lekko słodki paprykowy smak, wyostrzony nieco chilli i jest błyskawiczne w przygotowaniu. Proporcje dla 2-3 osób, w zależności od apetytu.

Paprykarz węgierski

Przepis na paprykarz węgierski

  • 1 lub 2 piersi z kurczaka, pokrojone w grubą kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 papryki, mogą być różnokolorowe
  • 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki papryki w proszku
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki


Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, dodajemy kurczaka i paprykę w proszku, smażymy, dodajemy paprykę i ziemniaki, dalej smażymy kilka minut, po czym podlewamy wodą, dodajemy chilli i kminek i dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki i gotujemy jeszcze ok 3 minut.

Paprykarz węgierski

Komentarze

  1. Bardzo apetyczne danie. Jako ciekawostkę powiem, że w jednej knajpie w Budapeszcie w paprykarzu dostałam całe podudzia kurczaka, a nie mięso pokrojone w kostkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje. Koniecznie muszę takiej wersji spróbować.:)
    Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealny, do tego z delikatnym drobiem, właśnie taki jaki lubię najbardziej :) pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …