Przejdź do głównej zawartości

Pasta jajeczna z suszoną kiełbasą i koperkiem

Jedną z najczęściej przeglądaną przeze mnie ostatnio książką kulinarną jest "Three good things", której autorem jest Hugh Fearnley-Whittingstall. Książkę kupiłam w zestawie z inną jego pozycją(oczywiście sama sobie zestawiłam, ale trudno przejść obojętnie obok promocji;)), a mianowicie "River Cottage every day" i nie ukrywam, że w planach mam zakup również "warzywnej wersji" River Cottage. Książki te mają bowiem to, co w książkach z przepisami lubię najbardziej - proste przepisy z ogólnie dostępnych składników. Nie będę jednak zajmowała się recenzją książki, choć jej zakup bardzo polecam. Na pewno na moich blogu znajdzie się wiele przepisów inspirowanych przepisami z wyżej wymienionych książek.
Dzisiejsza pasta jajeczna to dość luźna wersja przepisu Hugh'a na jajka z kiełbasą i pietruszką. Ciekawa jestem jakiej kiełbasy użył Hugh, ja wykorzystałam kawałek suszonej polskiej, a zamiast pietruszki użyłam koperku. Kromka domowej roboty żytniego chleba z tą jajeczną pastą na wierzchu smakowała wybornie, chyba nie tylko dlatego, że ja wszystko co z jajek uwielbiam.

Pasta jajeczna z suszoną kiełbasą i koperkiem


Przepis na pastę jajeczną z suszoną kiełbasą i koperkiem

  • kawałek kiełbasy podsuszonej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka siekanego koperku


Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Obieramy i wkładamy do miski, po czym rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku, dokładnie mieszamy. Kiełbasę kroimy w półplasterki i mieszamy z masą jajeczną. Smarujemy pajdy chleba i posypujemy koperkiem.

Komentarze

  1. każdą pastę jajeczną biorę w ciemno

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój Mąż dodaje do takiej pasty ser żółty, a nie kiełbasę, ale podsunę mu taki pomysł, może się skusi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna pasta, bardzo lubię takie ciekawe pomysły. A pasty jajeczne są super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadlabym takie kanapki z apetytem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja wczoraj spalilam obiad wedlug przepisu Hugh :)
    Moze powinnam byla zamiast tego zrobic taka paste? Nie sposob jej zepsuc.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …