Przejdź do głównej zawartości

Raita z pomidorami, ogórkiem i cebulą

Raita, to indyjska potrawa podawana z daniem głównym, jako jego dodatek. Taki rodzaj "surówki". Zanurzone w dużej ilości jogurtu warzywa, w połączeniu z typowymi dla kuchni indyjskiej ziołami i przyprawami świetnie pasują do wszelkich indyjskich dań. Na zdjęciu raita z mniejszą ilością jogurtu, z pełną jego ilością warzywa są prawie niewidoczne:)
Przepis z książki Anjum Anand "Indian Food Made Easy"

Raita z pomidorami, ogórkiem i cebulą


Przepis na raitę z pomidorami, ogórkiem i cebulą
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 1 mała czerwona cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • kawałek ogórka(ok 12,5 cm), obrany i pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1/2 - 3/4 łyżeczki prażonego, sproszkowanego kuminu
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli

Mieszamy wszystkie warzywa z kolendrą i jogurtem. Przyprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Posypujemy chilli.

Komentarze

  1. mniam mniam :) bardzo lubie sobie taką podjadać

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo :) to musi dobrze smakować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak prosto i jakże pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Raitę, dobrze schłodzoną, można użyć jako zupy-chłodnika w gorący dzień. Tak jedliśmy w Indiach. Pyszna. Kolendry dodawać ostrożnie, bo nie każdy lubi.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …