Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z czekoladową kruszonką

To już pierwsze jesienne muffiny. Mieszanka czekolady, orzechów i owocowej skórki. Bardzo chrupiąca i smaczna mieszanka. Muffiny z czekoladową kruszonką są pyszne, zwłaszcza na ciepło. Następnego dnia po upieczeniu, wystarczy krótko podgrzać, by znowu uchwycić ich najlepszy smak.
Przepis z książki Lindy Collister "Cakes & Bakes From My Mother's Kitchen"

Muffiny z czekoladową kruszonką


 Przepis na muffiny z czekoladową kruszonką

  • 250 g mąki samorosnącej(lub zwykła plus 1 lyżeczka proszku do pieczenia)
  • szczypta soli
  • 85 g drobnego cukru
  • 85 g masła, schłodzonego, pokrojonego w kostkę
  • 75 g ciemnej czekolady, startej lub drobno pokrojonej
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów( u mnie włoskie)
  • 2 łyżki bardzo drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 duże jajko
  • okolo 175 g rzadkiej słodkiej śmietanki(single cream)
  • łezki czekoladowe lub migdały do dekoracji

Piekarnik nastawiamy na 220 st C.
Do miski przesiewamy mąkę, sóol i cukier. Dodajemy kostki masła i palcami łączymy składniki, aż do powstania drobnej kruszonki. Mieszamy z czekoladą, orzechami i kandyzowana skórką.
Jajka wbijamy do dzbanka z miarką i uzupełniamy śmietanką do 230 ml. Dodajemy miksturę jajeczną do miski z suchymi składnikami i mieszamy krótko. Ciasto będzie dość kleiste.
Ciasto przekładamy do foremki na 12 muffin(wyłożenj uprzednio papilotkami) i posypujemy czekoladowymi łezkami lub migdałami.
Pieczemy 10 minut w nagrzanym piekarniku, po czym obniżamy temperaturę do 180 st C i dopiekamy jeszcze 5-10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

Komentarze

  1. Piękne są Twoje jesienne muffinki. Chętnie porwałabym jedną na drugie śniadanie do pracy:).
    Miłego dnia :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Z czekoladową kruszonką, mniam, coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie jesienne - i na pewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowite, zwłaszcza ta pyszna kruszonka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aż się przeraziłam z tą mąką samorosnącą... :P dobrze, że wyjaśniłaś :) bo muffinki zapowiadają się pysznie... zapisuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. muffinek nigdy dość, szczególnie jeśli w składzie widzę czekoladę i orzechy. mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  7. tak mogłyby wyglądać moje pierwsze jesienne. :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)