Przejdź do głównej zawartości

Brownies ze śliwkami

Jesień, to czas śliwek, a jak śliwki to czemu nie w brownies? Słynne śliwki w czekoladzie to wszak jeden z najulubieńszych smakołyków. Brownies ze śliwkami może więc z powodzeniem stać się ulubionym jesiennym ciastem. Pieczone krótko(to ciasto naprawdę nie jest surowe), tak jak ja lubię najbardziej, ma kremową konsystencję, a kwaskowate śliwki neutralizują słodycz ciasta. Wspaniała kompozycja. Mniej
odważnym polecam dłużej przetrzymać ciasto w piekarniku, ale to już nie będzie to samo...
Przepis na bazie przepisu Nigela Slatera na brownies z jeżynami, z Sainsbury's Magazine, September 2012

Brownies ze śliwkami


Przepis na brownies ze śliwkami

  • 175 g ciemnej czekolady, w kawałkach
  • 175 g miękkiego masła
  • 5 dużych jajek
  • 175 g drobnego cukru
  • 75 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki samorosnącej( lub zwykłej z 1 łyżeczką prosku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 400 g śliwek


Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 22 cm.
Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku z grubym dnem i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez chwilę, po czym zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników(można zrobić to również w tzw kąpieli wodnej). Odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy, ostrożnie dodajemy mielone migdały i mąkę.
Działając szybko ubijamy białka na sztywno i mieszamy(krótko) wraz ze śliwkami z czekoladową masą. Przekładamy masę do foremki, wygładzamy wierzch i pieczemy ok 30 minut(czas pieczenia można wydłużyć, jeśli chcemy mieć bardziej "suche" ciasto). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Kroimy a kwadraty.


Brownies ze śliwkami

Komentarze

  1. Super pomysł ze śliwkami. Musze spróbować, zwłaszcza,że brownies uwielbiamy.
    Robiłam z truskawkami, malinami, brzoskwiniami, wiec może czas na śliwki?
    Pysznie wygląda u Ciebie.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a właśnie szukam czegoś na pomysł na śliwki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro mozna z malinami, to czemu nie ze sliwkami? Musze koniecznie wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …