Przejdź do głównej zawartości

Brownies ze śliwkami

Jesień, to czas śliwek, a jak śliwki to czemu nie w brownies? Słynne śliwki w czekoladzie to wszak jeden z najulubieńszych smakołyków. Brownies ze śliwkami może więc z powodzeniem stać się ulubionym jesiennym ciastem. Pieczone krótko(to ciasto naprawdę nie jest surowe), tak jak ja lubię najbardziej, ma kremową konsystencję, a kwaskowate śliwki neutralizują słodycz ciasta. Wspaniała kompozycja. Mniej
odważnym polecam dłużej przetrzymać ciasto w piekarniku, ale to już nie będzie to samo...
Przepis na bazie przepisu Nigela Slatera na brownies z jeżynami, z Sainsbury's Magazine, September 2012

Brownies ze śliwkami


Przepis na brownies ze śliwkami

  • 175 g ciemnej czekolady, w kawałkach
  • 175 g miękkiego masła
  • 5 dużych jajek
  • 175 g drobnego cukru
  • 75 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki samorosnącej( lub zwykłej z 1 łyżeczką prosku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 400 g śliwek


Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 22 cm.
Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku z grubym dnem i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez chwilę, po czym zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników(można zrobić to również w tzw kąpieli wodnej). Odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy, ostrożnie dodajemy mielone migdały i mąkę.
Działając szybko ubijamy białka na sztywno i mieszamy(krótko) wraz ze śliwkami z czekoladową masą. Przekładamy masę do foremki, wygładzamy wierzch i pieczemy ok 30 minut(czas pieczenia można wydłużyć, jeśli chcemy mieć bardziej "suche" ciasto). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Kroimy a kwadraty.


Brownies ze śliwkami

Komentarze

  1. Super pomysł ze śliwkami. Musze spróbować, zwłaszcza,że brownies uwielbiamy.
    Robiłam z truskawkami, malinami, brzoskwiniami, wiec może czas na śliwki?
    Pysznie wygląda u Ciebie.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a właśnie szukam czegoś na pomysł na śliwki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro mozna z malinami, to czemu nie ze sliwkami? Musze koniecznie wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …