Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka na maślance lekko piernikowe

Chyba jeszcze nigdy nic z moich wypieków nie znikało w tak ekspresowym tempie jak te ciasteczka na maślance, smakujące jak pierniczki. To dwoje moich małych gości, uroczych bliźniąt, postanowiło w kilka minut "rozprawić" się z ciastkami. Trochę im przeszkadzałam, próbując zatrzymać choć kilka tych ciasteczek w kadrze, co mi się po części udało.
Co do samych ciasteczek, są lekko chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, bardziej przypominające ciasto niż klasyczne ciastko. W smaku, ze względu na użycie przyprawy do pierników, przypominają pierniczki. Sądząc po tempie w jakim znikały, były bardzo smaczne. Polecam i tym najmłodszym i tym trochę większym:)

Ciasteczka na maślance lekko piernikowe


Przepis na ciasteczka na maślance lekko piernikowe

  • 6 łyżek masła, miękkiego
  • 150 g cukru
  • 150 ml maślanki
  • 225 g maki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników(mixed spice)

Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Wykładamy papierem do pieczenia lub lekko natłuszczamy 2 blaszki do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem do białości, Dodajemy maślankę, ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę i przyprawę do pierników i ubiajmy.
Wykładamy po 1 czubatej łyżce ciasta na blachę, pamiętając o zostawieniu sporych odstępów między ciastkami.
Pieczemy ok 10-15 minut, aż ciastka nabiorą złotej barwy. Studzimy kilka minut na blaszce, po czym przenosimy na kratkę.
Przepis dla mamy Nicolki i Natanka pochodzi z książki Hacqueline Bellefontaine "Cookies Galore"


Komentarze

  1. Mowisz, ze takie znikajace? I do tego mega proste? Cos mi sie zdaje, ze bede musiala zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obawiam się, że przy mnie bliźniaki nie miałyby szans... :-) Ale jak ktoś by tu miał jakieś wątpliwości, zawsze mogę stanąć w zawodach! :-) A tak w ogóle, to jeszcze dzisiaj je wypróbuję, pozdrawiam! Renata.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają rewelacyjnie! I na pewno są pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze, zapowiadają się przepysznie :) Chętnie wypróbuje w weekend, naszło mnie na piernikowo-zimowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjne ciasteczka i piękne zdjęcia. :)
    Kochane dzieciaczki pozjadały ciacha i dla mnie nie zostało ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te zdjęcia są urocze. :) A ciasteczka z pewnością pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają super i wielkość jaką lubię, no i zapachniało mi Świętami przez tę przyprawę piernikową;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …