Przejdź do głównej zawartości

Szpinak i por w beszamelu

Ta potrawa nie należy może do tych najlepiej wyglądających, ale jest za to bardzo smaczna. Można ją potraktować jako samodzielne danie, ale ja przygotowałam je jako tzw jarzynkę na ciepło do grilowanego mięsa. Smażony por w beszamelowym sosie ( w tym przepisie wykonanie jego jest bardzo proste i szybkie) ze szpinaku i mamy świetny dodatek do mięsa lub sadzonego jajka.
Przepis z książki "Three good things" Hugh Fearnley-Whittingstalla

Szpinak i por w beszamelu

 
Przepis na szpinak i por w beszamelu

  •  250 g szpinaku, bez twardych łodyżek
  • 2-3 średniej wielkości pory, pokrojone w plasterki


na sos beszamel:

  • 200 ml pełnego mleka
  • kawałek cebuli
  • 1 liść laurowy
  • 25 g masła
  • odrobina oleju
  • 25 g maki
  • sól morska i świeżo mielony pieprz


Szpinak płuczemy i mokry wkładamy do rondelka, przykrywamy i podgrzewamy na średnim ogniu kilka minut, aż zmięknie. Odcedzamy. Gdy nie będzie już zbyt gorący, odcedzamy w rękach nadmiar płynu i grubo siekamy.
Przygotowujemy beszamel. Mleko z kawałkiem cebuli i liściem laurowym podgrzewamy przez chwilę na wolnym ogniu. Odstawiamy.
W międzyczasie podgrzewamy masło z olejem w dużej patelni na średnim ogniu, dodajemy pora, zmniejszamy gaz i przykrywamy. Podgrzewamy delikatnie przez 6-8 minut, aż pory będą miękkie. Mieszamy dokładnie z mąką i gotujemy kilka minut często mieszając, dolewamy trzecią część gorącego mleka, energicznie mieszając, po czym powtarzamy czynność z pozostałym mlekiem.
Gdy sos jest gładki, podgrzewamy go jeszcze 3-4 minuty, często mieszając. Mieszamy ze szpinakiem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy natychmiast.

Komentarze

  1. Świetne danie! uwielbiam zarówno pora jak i szpinak, ale razem ich jeszcze nie jadłam. W kremowym sosie muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam beszamel w połączeniu ze szpinakiem. Te dwie rzeczy po prostu są idealnie do siebie dopasowane. I jeszcze tylko makaron... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się! Szpinak jest bardzo smaczny i nawet moje dziecko przekonało się do niego jedząc lasagne :)
    Miłego dnia Ewenko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak beszamelu nigdy nie robiłam ale jestem otwarta na nowości.
    A danie nie uważam za 'niewyglądające', szpinak to szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie pierwsza klasa.
    Fajny sposób przygotowania beszamelu.
    Lubię taki z cebulką i czosnkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. połaczenie wydaje się byc naprawde wyjątkowe. no i ten kremowy beszamel...
    Ostatnio zastanawiam się nad połaczeniem lekko podgotowanej kalarepki w białym winie, posypanej koperkiem i własnie beszamelem. Chyba sprobuje dzieki Tobie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)