Przejdź do głównej zawartości

Ciasto przekładane pomarańczowo-migdałowe

Pyszny, delikatny przekładaniec. Biszkopt, to angielski sponge, z dodatkiem mielonych migdałów, wilgotny i smaczny. Bardzo łatwy w przygotowaniu i zawsze się udający. Masa, z kremowego serka, dość słodka, delikatnie pomarańczowa. Ciasto przekładane pomarańczowo-migdałowe jest bardzo dobrze wyważone smakowo i wilgotne. Najsmaczniejsze na drugi, trzeci dzień. Polecam.

Ciasto przekładane pomarańczowo-migdałowe

 
Przepis na przekładane ciasto pomarańczowo-migdałowe
  • 175 g masła
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 150 g maki samorosnącej
  • 50 g mielonych migdałów
  • kilka kropli ekstraktu z migdałów
  • prażone płatki migdałowe do dekoracji


do przełożenia:


  • 280 g serka cream cheese(ja użyłam serka philadelphia)
  • 2 łyżki świeżo wycisniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
  • 100 g cukru pudru, przesianego


Piekranik nastawiamy na 190 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia spód tortownicy o wymiarach 20 cm.
Na biszkopt ucieramy masło i cukier do białości. Stopniowo dodajemy jajka, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesianą mąkę, mielone migdały i ekstrakt migdałowy i dokładnie mieszamy.
Przekładamy masę do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy ok 25-30 minut(najlepiej sprawdzić patyczkiem).
Wyciągamy ciasto z foremki i przekładamy na kratkę do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy masę do przełożenia. Do serka dodajemy sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i cukier puder i bardzo dokładnie mieszamy, aż masa będzie gładka.
Biszkopt, kroimy w poprzek na pół, wykładamy połowę masy na pierwszy krążek i przykrywamy drugim. Pozostałą część masy serowej wykładamy na wierzch biszkoptu. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi ( u mnie posiekane migdały)
Przepis z książki Valerie Barrett "Cakes Galore"

Ciasto przekładane pomarańczowo-migdałowe

Komentarze

  1. Pomarańczowy i migdałowy to super komponujące się smaki, ciacho musi być pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajowe połączenie smaków! Ciacho prezentuje się mega smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. drugie zdjęcie bardzo kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  4. brzmi pysznie :) i równie pysznie wygląda! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie, bardzo delikatnie i pysznie.:)
    Podoba mi się.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smakowicie sie zapowiada:) i ten aromat pomaranczy... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo eleganckie. Uwielbiam ciasta z dodatkiem cytrusow, a pomarancze i migdaly wspaniale sie uzupelniaja.

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda bardzo elegancko i smakowicie:) mniami:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …