Przejdź do głównej zawartości

Ciasto przekładane pomarańczowo-migdałowe

Pyszny, delikatny przekładaniec. Biszkopt, to angielski sponge, z dodatkiem mielonych migdałów, wilgotny i smaczny. Bardzo łatwy w przygotowaniu i zawsze się udający. Masa, z kremowego serka, dość słodka, delikatnie pomarańczowa. Ciasto przekładane pomarańczowo-migdałowe jest bardzo dobrze wyważone smakowo i wilgotne. Najsmaczniejsze na drugi, trzeci dzień. Polecam.

Ciasto przekładane pomarańczowo-migdałowe

 
Przepis na przekładane ciasto pomarańczowo-migdałowe
  • 175 g masła
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 150 g maki samorosnącej
  • 50 g mielonych migdałów
  • kilka kropli ekstraktu z migdałów
  • prażone płatki migdałowe do dekoracji


do przełożenia:


  • 280 g serka cream cheese(ja użyłam serka philadelphia)
  • 2 łyżki świeżo wycisniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
  • 100 g cukru pudru, przesianego


Piekranik nastawiamy na 190 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia spód tortownicy o wymiarach 20 cm.
Na biszkopt ucieramy masło i cukier do białości. Stopniowo dodajemy jajka, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesianą mąkę, mielone migdały i ekstrakt migdałowy i dokładnie mieszamy.
Przekładamy masę do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy ok 25-30 minut(najlepiej sprawdzić patyczkiem).
Wyciągamy ciasto z foremki i przekładamy na kratkę do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy masę do przełożenia. Do serka dodajemy sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i cukier puder i bardzo dokładnie mieszamy, aż masa będzie gładka.
Biszkopt, kroimy w poprzek na pół, wykładamy połowę masy na pierwszy krążek i przykrywamy drugim. Pozostałą część masy serowej wykładamy na wierzch biszkoptu. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi ( u mnie posiekane migdały)
Przepis z książki Valerie Barrett "Cakes Galore"

Ciasto przekładane pomarańczowo-migdałowe

Komentarze

  1. Pomarańczowy i migdałowy to super komponujące się smaki, ciacho musi być pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajowe połączenie smaków! Ciacho prezentuje się mega smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. drugie zdjęcie bardzo kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  4. brzmi pysznie :) i równie pysznie wygląda! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie, bardzo delikatnie i pysznie.:)
    Podoba mi się.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smakowicie sie zapowiada:) i ten aromat pomaranczy... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo eleganckie. Uwielbiam ciasta z dodatkiem cytrusow, a pomarancze i migdaly wspaniale sie uzupelniaja.

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda bardzo elegancko i smakowicie:) mniami:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …