Przejdź do głównej zawartości

Chicken Pulao - ryż z kurczakiem po indyjsku

Jednogarnkowe danie indyjskie, w którym główną rolę pełni ryż. Niewielki dodatek piersi z kurczaka, zestaw warzyw oraz mnóstwo aromatycznych przypraw sprawiają, że danie to może być nie tylko akompaniamentem do warzywnego curry, ale może również stanowić samodzielne danie na obiad czy kolację. Dodatek indyjskiej "surówki" raity, bardzo wskazany.
Przepis z książki Mriduli Baljekar "Curry lover's cookbook"

Chicken Pulao - ryż z kurczakiem po indyjsku


Przepis na ryż z kurczakiem po indyjsku
  • 400 g (2 szklanki) ryzu basmati
  • 75 g ghee lub masłą
  • 1 cebula, pokrojona w plastry
  • 1/4 łyżeczki wymieszanych ziaren czarnuszki(nigella seeds) i gorczycy(mustard seeds)
  • 3 liście curry (dałam suszone)
  • 1 łyżeczka startego świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka zmiażdzonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 2 pomidory, pokrojone na plastry
  • 1 ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 10 g (1/2 szklanki) mrożonego groszku, rozmrożonego
  • 175 g piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 4 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 zielone papryczki chilli, posiekane
  • 700 ml (3 szklanki) wody

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, po czym namaczamy przez 30 minut. Odcedzamy i zostawiamy w durszlaku.
Rozgrzewamy ghee lub masło na patelni i smażymy cebulę na złoty kolor. Dodajemy ziarna czarnuszki i gorczycy, liście curry, imbir, czosnek, mieloną kolend, proszek chilli i sól. Smażymy mieszając około 2 minut na małym gazie. Dodajemy pomidory, ziemniaka, groszek i kurczak i dobrze wszystko mieszamy. Dodajemy ryż i delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy kolendrę i papryczki chilli. Mieszamy i smażymi mieszając przez 12 minutę. Wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz. Przykrywamy i gotujemy przez 20 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy jeszcze 6-8 minut. Podajemy.

Komentarze

  1. Swietne, aromatyczne i sycace. Lubie takie dania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Wpraszam sie na obiad :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ile przypraw! Musi wspaniale pachnieć i smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …