Przejdź do głównej zawartości

Chicken Pulao - ryż z kurczakiem po indyjsku

Jednogarnkowe danie indyjskie, w którym główną rolę pełni ryż. Niewielki dodatek piersi z kurczaka, zestaw warzyw oraz mnóstwo aromatycznych przypraw sprawiają, że danie to może być nie tylko akompaniamentem do warzywnego curry, ale może również stanowić samodzielne danie na obiad czy kolację. Dodatek indyjskiej "surówki" raity, bardzo wskazany.
Przepis z książki Mriduli Baljekar "Curry lover's cookbook"

Chicken Pulao - ryż z kurczakiem po indyjsku


Przepis na ryż z kurczakiem po indyjsku
  • 400 g (2 szklanki) ryzu basmati
  • 75 g ghee lub masłą
  • 1 cebula, pokrojona w plastry
  • 1/4 łyżeczki wymieszanych ziaren czarnuszki(nigella seeds) i gorczycy(mustard seeds)
  • 3 liście curry (dałam suszone)
  • 1 łyżeczka startego świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka zmiażdzonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 2 pomidory, pokrojone na plastry
  • 1 ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 10 g (1/2 szklanki) mrożonego groszku, rozmrożonego
  • 175 g piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 4 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 zielone papryczki chilli, posiekane
  • 700 ml (3 szklanki) wody

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, po czym namaczamy przez 30 minut. Odcedzamy i zostawiamy w durszlaku.
Rozgrzewamy ghee lub masło na patelni i smażymy cebulę na złoty kolor. Dodajemy ziarna czarnuszki i gorczycy, liście curry, imbir, czosnek, mieloną kolend, proszek chilli i sól. Smażymy mieszając około 2 minut na małym gazie. Dodajemy pomidory, ziemniaka, groszek i kurczak i dobrze wszystko mieszamy. Dodajemy ryż i delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy kolendrę i papryczki chilli. Mieszamy i smażymi mieszając przez 12 minutę. Wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz. Przykrywamy i gotujemy przez 20 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy jeszcze 6-8 minut. Podajemy.

Komentarze

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …