Przejdź do głównej zawartości

Sernik z lemon curdem

Osobiście wolę serniki bez spodów lub z ciastem kruchym, ale takim z ciasteczkowym spodem też nie pogardzę:) Serniki po prostu bardzo lubię. Masę do tego sernika z lemon curdem zrobiłam z połączenia polskiego twarogu mielonego z lekko słonym serkiem cream cheese(typu Philadelphia), co sprawiło, że ser w serniku ma idealną słoność(zrobiony tylko z cream cheese jest dla mnie za słony) i kremową, ale dość ciężką konsystencję(dzięki polskiemu twarogowi). Dodatek polewy z lemon curd bardzo tu pasuje. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało.
Przepis z książki "The Complete Book of Cupcakes, Cheesecakes and Cookies" wydawnictwa AWW

Sernik z lemon curdem


Przepis na sernik z lemon curdem
  • 250 g zwykłych slodkich herbatników
  • 125 g masła, rozpuszczonego
masa serowa:
  • 750 g serka śmietankowego ( u mnnie był pół na pół twaróg polski mielony z cream cheese)
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej
  • 110 g ( 1/2 szklanki) drobnego cukru
  • 3 jajka
lemon curd:
  • 45 g masła
  • 110 g (1/2 szklanki) drobnego cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Herbatniki rozgniatamy, dodajemy masło i mieszamy. Wykładamy spód i boki tortownicy o wymiarach 22 cm. Schładzamy przez 30 minut w lodówce.
Piekarnik nastawiamy na 160 st C.
Przygotowujemy masę serową:
Ucieramy ser, skórkę cytrynową i cukier, aż będą gładkie, dodajemy stopniowo po jednym jajku. Ucieramy. Przekładamy do foremki wyłożonej herbatnikami i pieczemy około 1 godziny. Studzimy serniki w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Przygotowujemy lemon curd:
Umieszczamy wszystkie składniki w małej żaroodpornej misce i umieszczamy nad małym rondelkiem z gotującą się wodą, podgrzewamy, cały czas mieszając ok 20 minut( lub dłużej, masa powinna lekko zgęstnieć). Zdejmujemy, przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia.
Wierzch sernika smarujemy lemon curdem. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny lub całą noc.

Sernik z lemon curdem

Komentarze

  1. pięknie wyrośnięty sernik

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie apetycznie :) W sumie nigdy nie robiłam sernika z ciasteczkowym spodem, czas nadrobić, bo robi smakowite wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale on pysznie wygląda. Uwielbiam lemon curd, więc ten sernik musi być wspaniały

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszny! wygląsa niezwykle apetycznie, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. niezwykły, robi duuże wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie i pysznie wygląda. Dziś wszędzie widzę same serniki, które tak uwielbiam. To chyba jakiś znak:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och co ja bym dała za kawałeczek teraz!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja wolę wszystkie serniki ;) bez wyjątków :) piekne foto, aż chce się wyciągnąć kawałeczek przez monitor.... aaah

    OdpowiedzUsuń
  9. piekny:) ja to sie pisze nawet na dwa kawalki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też takie lubię najabardziej, kremowe ale lekkie i z ciasteczkami ; ) Dodatek lemon curd- ohhh ale to musi być pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ mnie zachwyca! Cudowny sernik Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja wlasnie takie na ciasteczkowych spodach lubie najbardziej. Ten wyglada idealnie! Z sama Philadelphia tez powinien sie udac, wiec pewnie zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja uwielbiam ciasteczkowe spody, lemon curd zresztą też, więc taki serniczek to ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  14. W lemon curd czego dodaję 110g (1/2 szklanki) CUKRU? Bo zabrakło w opisie:)
    Pozdrawiam i dziękuję za -napewno -pyszny przepis:)
    Zuzia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, cukru, oczywiście. Już dopisałam i dziękuję za zwrócenie uwagi. Gapa ze mnie ;) A serniczek pyszny :)

      Usuń
  15. właśnie zabieram się za wasz przepis :)

    pozdrawiam
    www.mieszak.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …