Przejdź do głównej zawartości

Sernik z lemon curdem

Osobiście wolę serniki bez spodów lub z ciastem kruchym, ale takim z ciasteczkowym spodem też nie pogardzę:) Serniki po prostu bardzo lubię. Masę do tego sernika z lemon curdem zrobiłam z połączenia polskiego twarogu mielonego z lekko słonym serkiem cream cheese(typu Philadelphia), co sprawiło, że ser w serniku ma idealną słoność(zrobiony tylko z cream cheese jest dla mnie za słony) i kremową, ale dość ciężką konsystencję(dzięki polskiemu twarogowi). Dodatek polewy z lemon curd bardzo tu pasuje. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało.
Przepis z książki "The Complete Book of Cupcakes, Cheesecakes and Cookies" wydawnictwa AWW

Sernik z lemon curdem


Przepis na sernik z lemon curdem
  • 250 g zwykłych slodkich herbatników
  • 125 g masła, rozpuszczonego
masa serowa:
  • 750 g serka śmietankowego ( u mnnie był pół na pół twaróg polski mielony z cream cheese)
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej
  • 110 g ( 1/2 szklanki) drobnego cukru
  • 3 jajka
lemon curd:
  • 45 g masła
  • 110 g (1/2 szklanki) drobnego cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Herbatniki rozgniatamy, dodajemy masło i mieszamy. Wykładamy spód i boki tortownicy o wymiarach 22 cm. Schładzamy przez 30 minut w lodówce.
Piekarnik nastawiamy na 160 st C.
Przygotowujemy masę serową:
Ucieramy ser, skórkę cytrynową i cukier, aż będą gładkie, dodajemy stopniowo po jednym jajku. Ucieramy. Przekładamy do foremki wyłożonej herbatnikami i pieczemy około 1 godziny. Studzimy serniki w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Przygotowujemy lemon curd:
Umieszczamy wszystkie składniki w małej żaroodpornej misce i umieszczamy nad małym rondelkiem z gotującą się wodą, podgrzewamy, cały czas mieszając ok 20 minut( lub dłużej, masa powinna lekko zgęstnieć). Zdejmujemy, przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia.
Wierzch sernika smarujemy lemon curdem. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny lub całą noc.

Sernik z lemon curdem

Komentarze

  1. pięknie wyrośnięty sernik

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie apetycznie :) W sumie nigdy nie robiłam sernika z ciasteczkowym spodem, czas nadrobić, bo robi smakowite wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale on pysznie wygląda. Uwielbiam lemon curd, więc ten sernik musi być wspaniały

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszny! wygląsa niezwykle apetycznie, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. niezwykły, robi duuże wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie i pysznie wygląda. Dziś wszędzie widzę same serniki, które tak uwielbiam. To chyba jakiś znak:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och co ja bym dała za kawałeczek teraz!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja wolę wszystkie serniki ;) bez wyjątków :) piekne foto, aż chce się wyciągnąć kawałeczek przez monitor.... aaah

    OdpowiedzUsuń
  9. piekny:) ja to sie pisze nawet na dwa kawalki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też takie lubię najabardziej, kremowe ale lekkie i z ciasteczkami ; ) Dodatek lemon curd- ohhh ale to musi być pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ mnie zachwyca! Cudowny sernik Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja wlasnie takie na ciasteczkowych spodach lubie najbardziej. Ten wyglada idealnie! Z sama Philadelphia tez powinien sie udac, wiec pewnie zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja uwielbiam ciasteczkowe spody, lemon curd zresztą też, więc taki serniczek to ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  14. W lemon curd czego dodaję 110g (1/2 szklanki) CUKRU? Bo zabrakło w opisie:)
    Pozdrawiam i dziękuję za -napewno -pyszny przepis:)
    Zuzia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, cukru, oczywiście. Już dopisałam i dziękuję za zwrócenie uwagi. Gapa ze mnie ;) A serniczek pyszny :)

      Usuń
  15. właśnie zabieram się za wasz przepis :)

    pozdrawiam
    www.mieszak.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)