niedziela, 2 września 2012

Babka marmurkowa czekoladowo-waniliowa

Babka marmurkowa to jedno z tych ciast, które bardzo szybko się przygotowuje i jeszcze szybciej zjada. Wilgotna, bardzo smaczna babka o dwóch intensywnych smakach czekolady i wanilii. Choć niewielka rozmiarowo, to na stałe wchodzi do menu, jako jedno ze smaczniejszych ucieranych ciast. Zachwytom nad tą pyszną marmurkową babką nie było końca. Polecam.

Babka marmurkowa czekoladowo-waniliowa

 
Przepis na babkę marmurkową czekoladowo-waniliową

  • 175 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 175 g  masła, miękkiego
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyzki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do posypania


Piekarnika nastawiamy na 160 st C. Natłuszczamy foremkę na babkę z kominem.
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski, dodajemy masło, drobny cukier i jajka. Ubijamy, aż mikstura będzie gładka.
Przenosimy polowę ciasta do drugiej miski.
Kakao mieszamy z mlekiem i dodajemy do jednej z misek i dobrze mieszamy. Do drugiej miski dodajemy ekstrakt z wanilii, mieszamy. Do foremki naprzemiennie dodajemy po łyżce jasnego i ciemnego ciasta. Na koniec patyczkiem robimy "esy-floresy".
Pieczemy przez 40-50 minut. Zostawiamy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy i studziemy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.
Przepis z książki "Cakes. 100 Everyday Recipes".

13 komentarzy:

  1. Idealna do niedzielnej popołudniowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie baardzo domowe ciacho, troche babcine - Super! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. eweno!
    wygląda ślicznie. skojarzyła mi się z łaciatą krówką xd

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna, niezawodna babka :) na Święta Wielkanocne dużo jej u mnie w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachwycająco wygląda i pewnie pyszna bardzo. Podoba mi się!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubie taka babke... do herbaty, do mleka... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Postaram się już jutro ją zrobić według tego przepisu. Tylko czy można na przykład dodać do nie Karobu. Jak myślicie jaka wtedy będzie w smaku?

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)