Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z maj, 2012

Chlebek bananowy o karaibskim smaku

Ciasta bananowe są świetne. Pisałam o tym wielokrotnie. Bez zbędnych opisów, dziś kolejne. Ciasto bananowe z dodatkiem ananasów i kokosu, więc klimaty mocno karaibskie. Wilgotne i długo utrzymujące swą świeżość. Chociaż sezon teraz na nieco inne owoce, ja piekę kolejny bananowy chlebek




Przepis na chlebek bananowy o karaibskim smaku

250 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka przyprawy do pierników (mixed spice)80 g masła (lub twardej margaryny3 średnie banany, rozgniecione3 duże jajka80 g plus 1 łyżka cukru, najlepiej trzcinowego3 łyżki miodu40 g suszonych ananasów, pokrojonych3 łyżki plus 1 łyżka wiórek kokosowych

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobina oleju.
Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników umieszczamy w misce i łączymy z masłem, aż powstanie kruszonka.
Mieszamy z bananami i jajkami. Dodajemy 80 g cukru i miód. Miesz…

Bezy kokosowe

To co prawda nie kokosanki, ale nieco je przypominające, bardzo intensywnie kokosowe bezy. Osobiście wolę zwykłe bezy, które uwielbiam i mogę jeść bez końca, ale dla wielbicieli kokosu, będzie to miłe urozmaicenie w zagospodarowaniu zbywających białek. Bezy kokosowe znikły zresztą równie szybko jak zwykłe bezy.




Przepis na bezy kokosowe
4 białka250 g drobnego cukruszczypta soli50 g wiórek kokosowych
Piekarnik nastawiamy na 140 st C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy szczyptę soli i partiami cukier cały czas ubijając. Do ubitej piany dodajemy wiórki i mieszamy. Białko wykładamy łyżką lub wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego na papier. Pieczemy ok 30 minut. Suszymy w wyłączonym piekarniku do momentu całkowitego wystudzenia.

Ciasto daktylowe z polewą toffi

Nie spodziewałam się, że ciasto daktylowe z polewą toffi będzie aż tak pyszne. A jest! Bardzo mocno sprężyste, miękkie, wilgotne, lekko cynamonowe, w smaku nieco przypominało mi piernik. Polewa toffi jest rewelacyjna i bardzo pasuje do tego ciasta. Dodatek daktyli tylko wieńczy i tak wspaniałą całość. Bardzo długo utrzymująca się świeżość i wilgotność to również zaleta, choć obawiam się, że trudno będzie zostawić trochę "na potem". Polecam.



Przepis na ciasto daktylowe z polewą toffi

Ciasto:
225 g daktyli, bez pestek, pokrojonych na kawałki300 ml wrzącej wody115 g masła, miękkiego175 g drobnego cukru3 jajka, roztrzepane225 g maki samorosnacej(lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1 łyżeczka sody

Polewa:

85 g jasnego cukru muscovado55 g masła3 łyżki tłustej śmietanki(double cream)

Daktyle umieszczamy w misce i zalewamy wrzącą wodą.
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy tortownicę o wymiarach 23 cm.
Mało i cukier ucie…