Pecan pie
- 120 g (1 szklanka) orzechów pecan, grubo posiekanych (można zastąpić orzechami włoskimi)
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 220 g (1 szklanka) miałkiego brązowego cukru
- 60 g masła, rozpuszczonego
- 2 łyżki śmietany kremówki(double cream)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 40 g (1/3 szklanki) orzechów pekan, dodatkowo
- 2 łyżki dżemu morelowego, podgrzanego
ciasto kruche:
- 185 g (1 1/4 szklanki) mąki
- 55 g (1/3 szklanki ) cukru pudru
- 125 g zimnego masła, posiekanego
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
Przygotowujemy ciasto. Mąkę, cukier puder i masło łączymy ze sobą, tak aby powstała kruszonka. Dodajemy żółtko i wodę. Łączymy i na lekko umączonym blacie zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Foremkę na tartę o średnicy 24 cm lekko natłuszczamy. Ciasto wyjmujemy lodówki i wałkujemy pomiedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, tak aby było wystarczająco duże, by wypełnić dno i boki foremki. Przenosimy ciasto do foremki, lekko wgniatamy i odcinamy wystające końcówki. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Foremkę z ciastem wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy suchy groch lub ryż (lub specjalne kulki do pieczenia) Pieczemy 10 minut, zdejmujemy ostrożnie papier z grochem, dopiekamy jeszcze 5 minut i studzimy.
Zmniejszamy temperaturę do 160 st C. Posiekane pekany łączymy z mąką ziemniaczaną w misce. Dodajemy cukier, masło, śmietanę, ekstrakt i jajka. Mieszamy, aż składniki się połączą. Przekładamy masę do foremki z podpieczonym ciastem. Posypujemy pozostałymi pekanami.
Pieczemy około 45 minut. Studzimy. Wierzch smarujemy dżemem.
Przepis z "The Complete Book of Cupcakes & Baking" wydawnictwa AWW
Ale pyszności serwujesz :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Zapraszam w wolnej chwili do mnie
Piekłam kiedyś:)pyszna była:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń