sobota, 18 kwietnia 2015

Pecan pie

Pecan pie, amerykańską tartę z orzechami pekan planowałam upiec już od dawna. Dopiero niedawno udało mi się w końcu zrealizować te plany. Tarta na kruchym spodzie wypełniona masą z brązowego cukru, jajek i posiekanych orzechów pekan jest naprawdę pyszna. To zdecydowanie mój ulubiony typ wypieków - nie mogłam się od niej oderwać.




Pecan pie


  • 120 g (1 szklanka) orzechów pecan, grubo posiekanych (można zastąpić orzechami włoskimi)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 220 g (1 szklanka) miałkiego brązowego cukru
  • 60 g masła, rozpuszczonego
  • 2 łyżki śmietany kremówki(double cream)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 40 g (1/3 szklanki) orzechów pekan, dodatkowo
  • 2 łyżki dżemu morelowego, podgrzanego

ciasto kruche:

  • 185 g (1 1/4 szklanki) mąki
  • 55 g (1/3 szklanki ) cukru pudru
  • 125 g zimnego masła, posiekanego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody

Przygotowujemy ciasto. Mąkę, cukier puder i masło łączymy ze sobą, tak aby powstała kruszonka. Dodajemy żółtko i wodę. Łączymy i na lekko umączonym blacie zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Foremkę na tartę o średnicy 24 cm lekko natłuszczamy. Ciasto wyjmujemy lodówki i wałkujemy pomiedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, tak aby było wystarczająco duże, by wypełnić dno i boki foremki. Przenosimy ciasto do foremki, lekko wgniatamy i odcinamy wystające końcówki. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Foremkę z ciastem wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy suchy groch lub ryż (lub specjalne kulki do pieczenia) Pieczemy 10 minut, zdejmujemy ostrożnie papier z grochem, dopiekamy jeszcze 5 minut i studzimy.
Zmniejszamy temperaturę do 160 st C. Posiekane pekany łączymy z mąką ziemniaczaną w misce. Dodajemy cukier, masło, śmietanę, ekstrakt i jajka. Mieszamy, aż składniki się połączą. Przekładamy masę do foremki z podpieczonym ciastem. Posypujemy pozostałymi pekanami.
Pieczemy około 45 minut. Studzimy. Wierzch smarujemy dżemem.

Przepis z "The Complete Book of Cupcakes & Baking" wydawnictwa AWW

3 komentarze:

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)