Zupa tajska z kurczakiem i mleczkiem kokosowym
- 300 ml wywaru z kurczaka
- 3 cm korzenia świeżego imbiru, obranego i pokrojonego "na zapałkę"
- skórka starta z 1 limonki
- 1 łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekana
- 2 czerwone papryczki chilli, bez pestek, posiekane
- 250 g mięsa z uda kurczaka, bez kości, pokrojonego na kawałki ok 1 cm
- 300 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki drobnego cukru
- 4 łyżki sosu rybnego (nam pla)
- sok z limonki, lub do smaku
- posiekana świeża kolendra
Do gorącego wywaru z kurczaka dodajemy imbir, skórkę z limonki, trawę cytrynową i chilli. Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu ok 10 minut.
Dodajemy kurczaka, mleczko kokosowe, cukier i sos rybny. Mieszamy i gotujemy do miękkości kurczaka, około 12 minut. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Posypujemy świeżą kolendrą
Przepis na podstawie przepisu Ravinder Bhogal z książki "Cook in boots"
Bardzo dawno nie gotowalam nic tajskiego. Zdarzylo mi sie niedawno jesc w tajskiej restauracji i przypomnialo mi sie jak bardzo lubie te smaki. A taka zupe skombinowac to przeciez sama przyjemnosc!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten mariaż!
OdpowiedzUsuń